E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3130
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Bērnu pieskatīšanas centra atvēršana

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2013
Gaļina Pēpule

Labdien! Precizējiet, lūdzu, kas ir nepieciešams, lai atvērtu bērnu pieskatīšanas centru apmēram līdz 10 bērniem vienlaicīgi. Plānots tikai pieskatīt bērnus uz noteiktu laiku, piemēram, ja vecākiem ir nepieciešams atstāt savu(s) bērnu(s) uz divām trim vai vairākām stundām. Bez ēdināšanas. Cik daudz var uzņemt bērnus vienlaicīgi, ja pieskatīs bērnus tikai divi darbinieki? Kādas ir prasības telpām? Cik lielām jābūt pamatkapitālam? Vai ir iespēja saņemt finanšu līdzekļus no ES? Ja ir, tad norādiet, lūdzu, kas būs jādara?

A
atbild:
05. decembrī, 2013
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērnu pieskatīšanas centrā tiek sniegts bērnu uzraudzības pakalpojums. Tāpēc, lai atvērtu bērnu pieskatīšanas centru, Jums vispirms ir jāiepazīstas ar Ministru kabineta 2013.gada 16.jūlija noteikumiem Nr.404 „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” (MK noteikumi), kurā ir noteiktas profesionālās kvalifikācijas un drošības prasības, kādas jāievēro bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam, kā arī reģistrēšanas kārtība. 

Vairāk informācijas par to, kas nepieciešams, lai varētu reģistrēties Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā, varat atrast Izglītības kvalitātes valsts dienesta mājaslapā.

Atbildot uz jautājumu, cik lielam jābūt pamatkapitālam, jāuzsver, ka Jūsu ziņā ir izlemt, kā reģistrēsiet savu saimniecisko darbību, un no tā arī ir atkarīgs gan pamatkapitāla lielums, gan nodokļu likmes. MK noteikumu 10.1.punktā ir noteikts, ka bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējs juridisko normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir reģistrēts kā komersants, kooperatīvā sabiedrība, biedrība, nodibinājums, personālsabiedrība vai reliģiska organizācija. 

Cik daudz bērnu drīkstat uzņemt savā bērnu pieskatīšanas centrā vienlaicīgi, ir atkarīgs no tā, vai Jūs sniedzat īslaicīgu vai pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojumu. Ja plānojat piedāvāt īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu – līdz četrām stundām dienā, MK noteikumu 13.punktā ir noteikts, ka fiziska persona, kas sniedz īslaicīgu pakalpojumu, vai juridiskas personas īslaicīga pakalpojuma sniegšanā iesaistīta persona drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā 10 bērnus. Savukārt pilna laika pakalpojumu sniegšanā iesaistīta fiziska persona, kā norādīts MK noteikumu 14.punktā, drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā piecus bērnus, izņemot gadījumu, ja tie ir vienas ģimenes bērni. No Jūsu jautājuma ir saprotams, ka vēlaties piedāvāt īslaicīgus bērnu pieskatīšanas pakalpojumus – līdz 4 stundām. Tādā gadījumā, strādājot divām personām, atļauts uzņemt līdz 20 bērnu. 

Jāpiebilst, ka sniedzot īslaicīgu bērnu uzraudzības pakalpojumu, nebūs iespējams saņemt valsts atbalstu, kas ir paredzēts tikai pilna laika pakalpojuma sniedzējiem (ne mazāk kā 8 stundas dienā), ja bērnam vecumā no pusotra līdz 5 gadiem deklarētās dzīvesvietas pašvaldība nevar nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā. Valsts atbalsta piešķiršanas kārtību noteic Ministru kabineta 2013.gada 16.jūlija noteikumi Nr.403 „Kārtība, kādā tiek aprēķināts un piešķirts valsts atbalsts par bērniem no pusotra gada vecuma līdz brīdim, kad tiek uzsākta obligātā bērna sagatavošana pamatizglītības ieguvei, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā pakalpojumu sniedzēja”. 

Lai saņemtu informāciju par iespējām saņemt Eiropas Savienības līdzfinansējumu vai aizdevumu komercdarbības uzsākšanai, Jūs varat vērsties kādā no Reģionālo struktūrfondu informācijas centriem Rīgā, Saldū, Daugavpilī, Cēsīs vai Jelgavā vai meklēt interneta vietnē www.esfondi.lv . Kompleksu atbalstu aizdevuma, bezmaksas konsultāciju un aizdevuma procentu subsīdijas veidā biznesa uzsācējiem piedāvā Eiropas Sociālā fonda līdzfinansēta valsts atbalsta programma, kas zināma arī kā Starta programma - "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai". Šo programmu īsteno Hipotēku banka.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas