E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31201
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pedagogs drīkst izmantot dažādus mācību materiālus

J
jautā:
11. decembrī, 2023
Ināra

Jautājums Izglītības un zinātnes ministrijai. Vai tas ir normāli, ka šobrīd bērniem skolā ir grāmata drukātā veidā, piemēram, “Vēsture 7. klasei”, savukārt cita autora grāmata ir pieejama elektroniski, piemēram, soma.lv “Vēsture 7. klasei”? Skolotājs apvieno tēmas no vienas un otras grāmatas. Jā, tās ir līdzīgas, tomēr pastāv atšķirības. Pirms pārbaudes darba bērns vairs nevar zināt, no kuras grāmatas tiks ņemta informācija. Tādējādi sagatavošanās apjoms pirms pārbaudes darba palielinās divas reizes – ir jālasa gan grāmata drukātā formātā, gan elektroniski (divas reizes par vienu un to pašu tēmu, bet tomēr ir atšķirības, piemēram, vienā avotā ir izcelti vieni termini, citā – otri). Attiecīgi skolotājs pēc tam miksē saturu. Kā mācīties? Tas notiek ne tikai vienā priekšmetā, bet vairākos – arī ģeogrāfijā. Savukārt latviešu valodā tā nav problēma, jo šeit nav iespējams variēt, – abās grāmatās ir apmēram viens un tas pats.

A
atbild:
09. janvārī, 2024

Atbildi uz jautājumu palīdzēja sagatavot Valsts izglītības satura centrs (VISC).

VISC informē, ka, tāpat kā līdz šim, arī turpmāk skolotājs var izmantot mācību grāmatas un daudzveidīgus resursus, kas jau ir skolu un skolotāju rīcībā, – tas nav nepareizi un nevēlami.

“Jaunie pamatizglītības un vidusskolas standarti galvenokārt ir saistīti ar pieejas un akcentu maiņu mācību procesā (vidusskolā – arī ar modeļa maiņu), mazākā mērā – ar jaunu apgūstamo saturu, izņemot jaunos mācību priekšmetus (piemēram, teātra māksla, programmēšana).

Mācību procesa sekmīgai īstenošanai, tāpat kā agrāk, skolotājam ir/būs nepieciešami arī citi mācību līdzekļi, tai skaitā digitālā formātā,” skaidro VISC.

Gadījumā, ja skolēnam nav saprotams kāds no apgūstamajiem tematiem vai mācīšanās procesā izmantojamajiem literatūras avotiem, VISC iesaka par to informēt konkrētā mācību priekšmeta pedagogu, kurš varēs sniegt nepieciešamo atbalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas