E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31153
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas skolotāja palīga darba režīms

J
jautā:
07. decembrī, 2023
Santa

Labdien! Divi jautājumi, uz kuriem nevaram rast atbildes. Vai pirmsskolas skolotāja palīgs dienā var strādāt tikai astoņas stundas? Vai, saskaņojot ar vadību, var mainīt darba stundu skaitu dienā, ņemot vērā nedēļā pieļaujamo maksimālo stundu skaitu? Vai pirmsskolas skolotāju vienu dienu nedēļā var aizvietot skolotāja palīgs, kuram skolotājs ir sagatavojis un atstājis noteiktus darba uzdevumus?

A
atbild:
20. decembrī, 2023
Izglītības un zinātnes ministrija
Gunita Delijeva, Izglītības departamenta vecākā eksperte
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pirmsskolas skolotāja palīgs var strādāt tikai astoņas stundas dienā, kā to nosaka Darba likuma 131. panta pirmā daļa, proti, darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt astoņas stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas. Ja dienas darba laiks kādā no nedēļas darba dienām ir īsāks par normālo dienas darba laiku, citā nedēļas darba dienā normālo dienas darba laiku var pagarināt, bet ne vairāk kā par vienu stundu. 

Summētais darba laiks ir pieļaujams tikai īpašos izņēmuma gadījumos, jo summētais darba laiks darbiniekam ir nosakāms, ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, respektīvi, ja darba devējam ir nepieciešams, lai darbinieks kādā dienā strādātu vairāk nekā astoņas stundas vai nedēļā – vairāk nekā 40 stundas.

Skolotāja palīgs nav pedagogs, tādēļ nevar aizvietot pirmsskolas skolotāju pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laikā pat tad, ja viņš ir ieguvis bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja sertifikātu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām” noteiktajam skolotāja palīgs (profesijas kods: 5312 01) ir pirmsskolas izglītības iestādes tehniskais darbinieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas