E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30792
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Laulības šķiršana bez otra laulātā klātbūtnes

J
jautā:
22. oktobrī, 2023
Kristīne

Labdien! Vai ir iespējams izšķirt laulību bez vīra klātbūtnes, ja ir divi nepilngadīgi bērni un vīrs dzīvo citā valstī kopā ar citu sievieti? Vīrs atrod visādas atrunas, lai nebrauktu uz Latviju. Elektroniskā paraksta viņam nav. Ja patēriņa kredīti ir noformēti uz mana vārda, jo viņa konti ir bloķēti, vai šos kredītus šķiroties ir iespējams dalīt uz pusēm?

A
atbild:
03. novembrī, 2023

Civillikuma 70. pantā ir noteikts: “Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu.” Likuma 71. un 72. pantā ir noteikti gadījumi, kad tiesa uzskatīs, ka laulība faktiski ir izirusi. Proti, tie ir gadījumi, kad “() nepastāv laulāto kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos. Pieņemams, ka laulība ir izirusi, ja laulātie vismaz gadu dzīvo šķirti”.

Jums ir jāņem vērā, ka “tiesa laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali vai attiecīgas prasības nav izšķirtas pirms laulības šķiršanas un netiek celtas kopā ar prasību par laulības šķiršanu”.

Tā kā vīrs ne ar jums, ne ar bērniem nekomunicē, lai izvērtētu situāciju, jums ir jāvēršas bāriņtiesā pēc atzinuma. Bāriņtiesu kontaktinformācija ir pieejama šeit.

Prasības pieteikums tiesā kopā ar bāriņtiesas atzinumu jums ir jāiesniedz pilsētas rajona tiesā pēc savas dzīvesvietas. Prasības pieteikumam ir jāpievieno vīra kontaktinformācija.

Juridiski nostiprināt savstarpējo vienošanos par bērnu aprūpi, uzturlīdzekļiem un laulāto kopējās mantas sadali šķiroties ir iespējams, sazinoties ar notāru Latvijā arī attālināti. Notāru kontaktinformācija ir pieejama šeit.

Šķirot laulību, jums ar vīru ir jāvienojas par kopējās mantas sadali un arī kopējo saistību dzēšanas kārtību. Ja neizdodas vienoties, tad jums šis prasījums (mantas sadales un kopējo parādsaistību dzēšanas kārtības noteikšana) ir jāiekļauj prasības pieteikumā tiesai.

Tā kā laulībā vīram un sievai ir kopēja mājsaimniecība (ja nav noslēgts laulības līgums), tad jums ir tiesības prasīt no vīra parādsaistību solidāro atmaksu. Pretējā gadījumā atbilstoši Civillikuma  91. pantā noteiktajam tieši vīram ir jāpierāda tas, ka patēriņa kredītu jūs izmantojāt tikai savām vajadzībām, nevis kopējai mājsaimniecībai.

Šķirot laulību, atbilstoši Civillikuma 179, 181. pantā noteiktajam ir jāatceras arī tas, ka bērniem ir saskarsmes tiesības ar katru no vecākiem un abiem vecākiem ir pienākums rūpēties par saviem bērniem samērā ar savām iespējām.

Uzturlīdzekļus minimālā apmērā, ja bērna tēvs tos nemaksā, jums ir tiesības saņemt no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). UGF kontaktinformācija ir pieejama šeit. Tādā gadījumā bērna tēvs kļūst par parādnieku valstij un šie uzturlīdzekļi tiks piedzīti no viņa piespiedu kārtā, aprēķinot nokavējuma procentus.

Plašāk par ierobežojumiem uzturlīdzekļu parādniekiem var uzzināt, noklausoties LV portāla raidierakstu šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas