E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30756
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Uzņemšanas kārtību pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē nosaka pašvaldība

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Kristīne

Labdien! Esmu pirmsskolas izglītības skolotāja. Jautājums ir par mana bērna uzņemšanu bērnudārzā. 4. aprīlī man beigsies BKA, un būs jāatgriežas darbā. Vai es varēšu savu meitu ņemt līdzi bez rindas? Kas ir nepieciešams, lai manam bērnam arī tiktu nodrošināta vieta bērnudārzā, kurā es strādāju?

A
atbild:
01. novembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punktā ir noteikts, ka gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt pirmsskolas izglītības pieejamību un iespēju iegūt obligāto izglītību, ir pašvaldības autonomā funkcija.

Pašvaldības pienākums saistībā ar Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikto ir nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno šādu izglītības programmu.

Vispārējās izglītības likuma 26. panta pirmās daļas norma noteic, ka pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā. Valstī nav vienotas kārtības bērnu uzņemšanai PII. Šādu kārtību nosaka pašvaldība, un tā ir saistoša tikai uzņemšanai konkrētās pašvaldības PII.

Atbilstošajos pašvaldību saistošajos noteikumos bieži vien ir noteiktas priekšrocības PII darbinieku bērnu uzņemšanai PII. Tomēr, tā kā jūs neesat norādījusi ne pašvaldību, kuras administratīvajā teritorijā esat deklarēta, ne PII, kurā strādājāt pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā, nav iespējams jums sniegt konkrētu atbildi. Jums var ieteikt sazināties ar atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādi, kā arī tās PII vadību, kurā turpināsiet pirmsskolas pedagoga darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas