E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30645
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par prettiesisku policijas emblēmas izgatavošanu vai realizāciju paredzēts sods

J
jautā:
06. oktobrī, 2023
Velga

Ja es izdrukāju valsts policijas logo un tekstu “valsts ceļu policija” un ielieku savas mašīnas logā, vai mani par to var sodīt?

A
atbild:
09. oktobrī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Par šādu darbību ir paredzēta administratīvā atbildība. Turklāt šāda darbība būtu strikti nosodāma arī no sabiedrības kopumā. Valsts policijas emblēmas izvietošana savā privātajā transportlīdzeklī maldina sabiedrību, bet, piemēram, ceļu satiksmes regulējošo normatīvo aktu pārkāpšanas gadījumā tiek pasliktināta arī Valsts policijas reputācija un veicināta nepamatota neiecietība pret Valsts policijas amatpersonām. Iespējams, šāda rīcība daļā sabiedrības veicinātu arī tiesisko nihilismu, visatļautību.

No Ministru kabineta 2019. gada 1. oktobra noteikumu Nr. 464 “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm formas tērpa un atšķirības zīmju aprakstu” 4. pielikuma izriet, ka Valsts policijas emblēma ir viena no Valsts policijas amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi atšķirības zīmēm. Savukārt Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likuma 51. pants noteic, ka par prettiesisku amatpersonas formastērpa vai atšķirības zīmju izgatavošanas pasūtīšanu vai izgatavošanu, iegādi vai realizāciju piemēro naudas sodu fiziskajai personai līdz četrsimt naudas soda vienībām (2000 eiro), bet juridiskajai personai – līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām (20 000 eiro).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas