E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29713
Lasīšanai: 3 minūtes

Ukrainas karogu ir atļauts izkārt publiskās vietās

J
jautā:
18. jūnijā, 2023
Mila

Labdien! Es zinu, ka par valsts karoga izkāršanu, pārkāpjot likumus, var tikt piemērots sods. Es dzīvoju daudzdzīvokļu namā, kurā visi dzīvokļi ir privatizēti, t. i., tiem ir īpašnieki. Blakus dzīvokļa īpašnieki piesējuši pie sava balkona margām Ukrainas karogu, kas mirkst lietū, nav mastā, tas ir pastāvīgi, nevis atsevišķos gadījumos. Manuprāt, tā nav cienīga izturēšanās pret Ukrainas karogu. Vai šāda citas valsts karoga izmantošana nepārkāpj karogu lietošanas likumus? Mūsu mājas dzīvokļu īpašnieki nebija devuši atļauju izkārt pie balkona margām citas valsts karogu, bet balkoni skaitās visu nama dzīvokļu īpašnieku kopējais īpašums.

A
atbild:
21. jūnijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Citas valsts karogu atļauts izkārt solidarizēšanās brīdī ar citu valsti. Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, Ukrainas atbalstam atļauta Ukrainas karogu izkāršana publiskās vietās. Ja Ukrainas valsts karogu izkar vertikāli, tad karoga zilajai joslai vienmēr jābūt kreisajā pusē (no novērotāja).

Konkrētajā gadījumā karoga izvietošana uz privatizētā dzīvokļa balkona ir vērtējama kā konkrētā dzīvokļa īpašnieka pilsoniskā iniciatīva, jo dzīvokļu īpašnieku kopība nav pieņēmusi lēmumu par Ukrainas valsts karoga izvietošanu pie dzīvojamās ēkas fasādes.

Latvijas valsts karoga likuma 3. panta trešajā daļā noteiks, ka aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu. Karogu nedrīkst lietot pie ēkām, kuras ir avārijas stāvoklī vai kuru fasāde tiek remontēta. Kaut gan ārējie normatīvie akti reglamentē tikai Latvijas valsts karoga lietošanu, tajos noteiktais, jo īpaši par karoga izskatu, pēc analoģijas būtu attiecināms arī uz Ukrainas valsts karogu.

Karogu var lietot izkārtu arī pastāvīgi, taču jāgādā, lai tas nebūtu bojāts, izbalējis vai netīrs. Tāda Ukrainas karoga lietošana tik tiešām ir necieņas izrādīšana pret Ukrainas valsts simbolu. Par neatbilstoša karoga lietošanu jūs varat informēt Valsts policiju vai pašvaldības policiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas