E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29628
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kā sadalīt daudzdzīvokļu mājas remonta izmaksas

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Lelde

Kāds ir daudzdzīvokļu mājas remontu/uzlabojumu izmaksu sadalījums starp dzīvokļiem, ja mājā 2/3 ir lielie dzīvokļi un 1/3 – mazie dzīvokļi? Dzīvokļi mājā ir platībā no 46 līdz 109 m2. Šobrīd lielo dzīvokļu īpašnieki virza iniciatīvu izbūvēt jaunu katlumāju un izmaksas dalīt uz dzīvokļu skaitu, kas pēc būtības ir nepareizi, jo mazajiem dzīvokļiem ir divreiz lielākas izmaksas nekā lielajiem. Vai kopīpašnieki ir tiesīgi nolemt, ka izmaksas tiks dalītas uz dzīvokļu skaitu, nevis apsildāmo platību katrā dzīvoklī?

A
atbild:
12. jūnijā, 2023
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Protams, dzīvokļu īpašnieki ar balsu vairākumu ir tiesīgi virzīt jebkuru lēmumu par kopīpašuma uzlabošanu, remontu vai pārvaldīšanu. Var būt situācijas, kad dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā tiek pieņemts kādas kopējās izmaksas dalīt uz īpašumu (dzīvokļu) skaitu. Jautājumā aprakstītā situācija ir negodīga pret mazo dzīvokļu īpašniekiem. Nebūtu pareizi uzskatīt, ka visi īpašnieki saņem vienlīdzīgu labumu no apkures katla izbūves. Lielajiem dzīvokļiem ir lielāka apkures platība, vairāk sildelementu, līdz ar to vairāk atdeves no apkures katla.

Dzīvokļa īpašuma likums par pamatu paredz, ka dzīvokļa īpašnieks atbilstoši sava dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram veic uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos naudas maksājumus par mājā veicamajiem remonta vai uzlabojuma darbiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas