E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29626
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai jāaizpilda būvdarbu žurnāls

J
jautā:
08. jūnijā, 2023
Janis

Labdien! Jautājums par būvdarbu žurnālu aizpildīšanu Būvniecības informācijas sistēmā, uzsākot mājas būvniecību paša spēkiem (BIS sistēmā es esmu norādīts kā būvdarbu ierosinātājs un izpildītājs). Ir saskaņots projekts, pēc kura tiks veikti būvdarbi. Vai vajag aizpildīt žurnālu katru dienu vai pēc katra posma, vai vispār to vajag darīt pašam?

A
atbild:
12. jūnijā, 2023

Saskaņā ar Ēku būvnoteikumu 120. punktā minēto būvdarbu žurnāls nav jāpilda.

Šis punkts nosaka: būvdarbu žurnālu neaizpilda šo noteikumu 107. punktā minētajos gadījumos, kā arī veicot vienkāršotu atjaunošanu, sezonas ēkas jaunu būvniecību vai novietošanu un lietošanas veida maiņu bez pārbūves.

Savukārt 107. punktā uzskaitīti iepriekšminētie gadījumi:

Būvētājam būvdarbu veikšanai nav nepieciešamas patstāvīgas prakses tiesības arhitektūras vai būvniecības jomā, ja:

  • būvētājs savām vajadzībām būvē, novieto, pārbūvē, atjauno, konservē vai nojauc pirmās grupas ēku vai tās daļu vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamo ēku vai tās daļu un palīgēkas, kā arī lauku saimniecības nedzīvojamās ēkas, kas nav augstāks par diviem stāviem un kuru apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums – par 2000 m3;
  • būvētājs savām vajadzībām veic vienkāršotu atjaunošanu vai vienkāršotu pārbūvi, izņemot minētos būvdarbus publiskā ēkā vai publiskās ēkas daļā (telpu grupā);
  • būvētājs savai pirmās grupas ēkai vai tās daļai vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamai ēkai vai tās daļai un palīgēkām, kā arī lauku saimniecības nedzīvojamai ēkai veic atjaunošanu.

Būvniecības likumā sniegts jēdziena “būvētājs” skaidrojums: būvētājs – fiziskā persona, zemnieku vai zvejnieku saimniecība – zemes vai būves īpašnieks vai tiesiskais valdītājs –, kas speciālajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos savām vajadzībām pats organizē būvdarbus un piedalās tajos, vai – Aizsardzības ministrijas valdījumā esošajos īpašumos speciālajos būvnoteikumos noteiktajos gadījumos – ārvalsts bruņoto spēku vienība vai tās uzņēmējs, kas saskaņā ar starptautisku līgumu uzturas Latvijā, vai Nacionālie bruņotie spēki.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas