E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29361
Lasīšanai: 6 minūtes

Pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja algu nosaka dibinātājs

J
jautā:
09. maijā, 2023
Jeļena

Jautājums par 21.04.2023. grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr.445 "Pedagogu darba samaksas noteikumi" (spēkā stāsies 2023.gada 1.septembrī) un 21.04.2023. grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr.376 "Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs" (spēkā stāsies 2023.gada 1.septembrī).

No 01.09.2023. pirmsskolas izglītības pedagoga zemākā alga būs 1240 eiro un darba slodze 40 stundas nedēļā jeb 7,75 eiro par 1 darba stundu. Pirmsskolas izglītības metodiķa zemākā alga būs 1360 eiro un darba slodze 40 stundas nedēļā jeb 8,50 eiro par 1 darba stundu. No 01.09.2023. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja zemākā alga būs 1360 eiro un darba slodze 40 stundas nedēļā jeb 8,50 eiro par 1 darba stundu.

Noteikumos ir paredzēts, ka izglītības iestāžu vadītāju vietniekiem mēneša darba algas likmi nosaka izglītības iestādes vadītājs - ne mazāk par 80% no izglītības iestādes vadītājam noteiktās mēneša darba algas likmes. Atbilstoši pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam ar bērnu skaitu iestādē līdz 150 bērniem darba alga no 01.09.2023. būs 1360 eiro mēnesī par 40 darba stundām nedēļā jeb zemākā alga – 8,50 eiro par 1 darba stundu; atbilstoši pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja vietnieka zemākā alga  - 80% no vadītāja algas jeb 7,77 eiro par 1 darba stundu - 1088 eiro mēnesī. Atbilstoši vadītāja vietnieka iestādēs ar bērnu skaitu līdz 150 bērniem zemākā alga mēnesī pirmsskolā var būt par 152,00 eiro mazāka nekā pirmsskolas pedagogam un par 272,00 eiro mazāka nekā pirmsskolas metodiķim. Līdzīgi aprēķini sanāk, ja pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam iestādē ir vairāk par 151 bērnu: alga vadītājam būs 1424 eiro mēnesī, bet vadītāja vietniekam - 80% no vadītāja algas  - 1139,20 mēnesī jeb 8,14 eiro par 1 darba stundu.

Jautājums: vai vadītāja vietnieka darba samaksa mēnesī ar 40 stundu darba slodzi nedēļā pirmsskolā drīkst būt mazāka nekā zemākā pirmsskolas pedagoga darba samaksa mēnesī vai mazāka nekā pirmsskolas metodiķa zemākā darba samaksa mēnesī?

A
atbild:
16. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības un zinātnes ministrija
Māra Bauvare, Izglītības departamenta vecākā eksperte

Ministru kabineta noteikumos Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” ir noteiktas zemākās mēneša darba algas likmes gan izglītības iestādes vadītājam, gan izglītības metodiķim. Izglītības iestādes vadītājam mēneša darba algas likmi nosaka izglītības iestādes dibinātājs saskaņā ar apstiprinātajiem kritērijiem, izvērtējot izglītības iestādes vadītāja darba intensitāti un personīgo ieguldījumu izglītības iestādes attīstībā. Apstiprinātā valsts budžeta finansējumā  iestādes vadītāja mēneša darba algas likmi var noteikt augstāku par noteikumos paredzēto. Tas attiecas arī uz pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem, jo pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja mēneša darba algas likme tiek noteikta saskaņā ar dibinātāja (visbiežāk dibinātājs ir pašvaldība) budžetu.

Pēc noteikumu Nr.445 7.punkta vispārējās izglītības, profesionālās izglītības (izņemot profesionālās vidējās izglītības iestādes un interešu izglītības) iestāžu vadītāju vietniekiem mēneša darba algas likmi nosaka izglītības iestādes vadītājs - ne mazāk kā 80% no izglītības iestādes vadītājam šo noteikumu 1.pielikuma 3.tabulā noteiktās zemākās mēneša darba algas likmes, bet struktūrvienību vadītājiem – ne mazāk kā 60% no izglītības iestādes vadītājam šo noteikumu 1.pielikuma 3.tabulā noteiktās zemākās mēneša darba algas likmes, ievērojot, ka vadītāja vietniekam un struktūrvienības vadītājam mēneša darba algas likme nav zemāka par pedagogu zemākās mēneša darba algas likmi, ja darba slodze ir 40 stundas nedēļā.

Izglītības metodiķim mēneša darba algas likmi nosaka izglītības iestādes vadītājs atbilstoši apstiprinātajam budžetam, saskaņā ar izglītības iestādes mērķdotācijas sadales  kārtību vai pirmsskolas izglītības metodiķim - kārtību pedagogu darba samaksai no pašvaldības budžeta, pēc darba līguma un amata apraksta, jo izglītības iestādes vadītājs saskaņā ar Vispārējās izglītības likuma 11.pantā noteikto ir atbildīgs par izglītības programmu īstenošanu, nepieciešamo pedagoģisko personālu un finanšu līdzekļu izmantošanu.

Pašvaldībā ir izstrādāta un pieņemta Izglītības attīstības stratēģija, un saskaņā ar šo stratēģiju tiek noteikti konkrēti izglītības iestādes mērķi un uzdevumi, ko īsteno izglītības iestādes vadītājs. Vadītāja profesionālo darbību izvērtē izglītības iestādes dibinātājs ne retāk kā reizi trijos gados (saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.644 “Kārtība, kādā izglītības iestādes dibinātājs novērtē izglītības iestādes vadītāja profesionālo darbību”). Ja vadītāja profesionālā darbība atbilst Izglītības likuma 30.pantam, dibinātājs nosaka vadītāja profesionālās darbības mērķus nākamajam novērtēšanas periodam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 173 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas