E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28671
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja ir aizdomas par vardarbību ģimenē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2023
Baiba

Labdien! Ja uzrunā, neliek mierā, atkārtoti komunicē vai mutiski aizskar ar vārdiem, draudiem, kur tieši ir jāvēršas, lai šādas situācijas neatkārtotos un tam būtu juridisks pamats? Māte ar meitu (nepilngadīga).

A
atbild:
20. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Ja emocionālā vardarbība tiek vērsta pret bērnu, bērnam ir iespēja bez maksas sazināties ar Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 psihologiem un saņemt konsultāciju. Ja ērtāk savu problēmu izklāstīt rakstiski, var sazināties ar speciālistiem arī elektroniski. Plašāku informāciju varat atrast Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas tīmekļvietnē, sadaļā “Uzticības tālrunis 116111”.

Par savu tiesību aizsardzību persona var ziņot arī policijai, bāriņtiesai vai citai bērnu tiesību aizsardzības institūcijai:

  • par jebkādu vardarbību un noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu pret bērnu;
  • par bērna tiesību pārkāpumu vai citu apdraudējumu.

Pašvaldības sociālajā dienestā jāvēršas, ja ģimene, iespējams, nevar bērnam nodrošināt pamatvajadzības, ir atstājusi bērnu novārtā, bērns klaiņo, nenāk mājās, izturas rupji, bērnam ir atkarības problēmas. Šādos gadījumos sociālais dienests izvērtēs ģimenes resursus, nepieciešamo sociālo pakalpojumu piešķiršanu situācijas risināšanai ģimenē. Ja pašvaldības sociālā dienesta sniegtie pakalpojumi nav palīdzējuši uzlabot situāciju ģimenē, bērna likumiskie pārstāvji neizrāda interesi un neiesaistās situācijas uzlabošanā, tas liecina, ka ir apdraudēta bērna drošība, veselība un dzīvība. Ja bērna likumiskais pārstāvis ļaunprātīgi izmanto savas tiesības un ja ir pamatotas aizdomas par vecāku vardarbību pret bērnu, būtu jāvēršas pašvaldības bāriņtiesā.

Savukārt, ja ir aizdomas par Bērnu tiesību aizsardzības likuma un citu bērnu tiesību aizsardzību regulējošo normatīvo aktu neievērošanu, ir jāziņo Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas