E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28207
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
5
5

VDEĀVK atzinuma pieejamība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2022
Milēna

Vēlējos precizēt, vai ģimenes ārstiem vienotajā veselības nozares sistēmā ir pieejama informācija par VDEĀVK lēmumiem un atzinumiem, kuri attiecas uz viņu pacientiem? Interesējos par šo jautājumu, jo personai tika piešķirta II grupas invaliditāte, tomēr ģimenes ārsts no tās pieprasa pacienta līdzmaksājumus, pamatojoties uz to, ka nav saņēmis fiziskā veidā VDEĀVK atzinumu. Tomēr komisija pacientam to nav sniegusi. Vēlējos precizēt, vai nepieciešams sazināties ar VDEĀVK, lai pieprasītu atzinumu, vai arī ģimenes ārstiem ir pieeja šai informācijai elektroniskā veidā? Ārsts minēja, ka nepieciešams tieši atzinums fiziskā veidā, atsakoties izskatīt uzrādīto invaliditātes apliecību.

A
atbild:
17. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ:

  • persona ir nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms ekspertīzes veikšanas dienas;
  • personai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi, un to apliecina medicīniskie dokumenti.

Ja personai veselības traucējumi ir smagi un ar nelabvēlīgu prognozi vai ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi, pieteikties uz invaliditātes ekspertīzes veikšanu var ātrāk par sešiem mēnešiem, konsultējoties ar savu ģimenes vai ārstējošo ārstu.

Lai veiktu invaliditātes ekspertīzi, personai vispirms ir jādodas pie sava ģimenes vai ārstējošā ārsta, kurš, izvērtējot personas veselības stāvokli un funkcionēšanas ierobežojumus, nosūtīs pie attiecīgajiem speciālistiem, nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus un ārstēšanu un, ja nepieciešams, nosūtīs uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk – VDEĀVK) invaliditātes ekspertīzes veikšanai.

Balstoties uz ekspertīzes rezultātiem, VDEĀVK pieņem lēmumu (turpmāk – lēmums), vai personai noteikt invaliditāti. Invaliditāti nosaka uz noteiktu termiņu vai bez atkārtota invaliditātes ekspertīzes termiņa (uz mūžu).

Persona lēmumu var saņemt klātienē VDEĀVK komisijā vai pa pastu ierakstītā sūtījumā uz norādīto adresi. Papildus ar lēmumu var iepazīties portālā www.latvija.lv (e-pakalpojums). E-pakalpojums nodrošina iespēju jebkurā laikā noskaidrot par sevi vai aizbildniecībā, aizgādnībā esošu personu, vai savu nepilngadīgo bērnu apkopoto informāciju VDEĀVK Invaliditātes informatīvajā sistēmā. Informācija pieejama gan par bijušajiem, gan spēkā esošajiem lēmumiem, atzinumiem un ieteikumiem, kuri attiecas uz invaliditāti.

VDEĀVK Invaliditātes informatīvajā sistēmā ir apkopoti dati par personu invaliditātes statusu, sākot ar 1998. gadu.

E-pakalpojuma ietvaros persona, neierodoties VDEĀVK klātienē, var:

  • piekļūt saviem invaliditātes ekspertīzes lēmumiem un atzinumiem;
  • pārvaldīt savu informāciju VDEĀVK;
  • iestatīt uzstādījumus automātiskai informācijas saņemšanai par invaliditātes termiņa beigām vai invaliditātes apliecības derīguma termiņa beigām.

E-pakalpojums pieejams fiziskai personai, kura:

  • ir aktīva Iedzīvotāju reģistrā;
  • ir rīcībspējīga;
  • pakalpojuma saņemšanas brīdī nav mirusi.

Dati par citu personu e-pakalpojumā pieejami tikai:

  • aizbildnim;
  • aizgādnim;
  • vienam no nepilngadīgā bērna vecākiem.

E-pakalpojuma saņemšanai nepieciešams autorizēties portālā Latvija.lv ar Latvijā izsniegtu, drošu elektronisko parakstu vai izmantojot internetbankas autorizācijas datus.

Ģimenes ārstam vienotajā veselības nozares sistēmā nav pieejama informācija par VDEĀVK lēmumiem un atzinumiem par pacientu. Pacients ģimenes ārstam iesniedz lēmuma kopiju. Vairāk informācijas par VDEĀVK ir pieejama šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas