SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

Kompensējamās zāles kļūs pieejamākas

Stājas spēkā 01.04.2024.

FOTO: Ieva Makare, LETA.

No 1. aprīļa stājas spēkā vairākas izmaiņas, kas paredzami uzlabos kompensējamo zāļu pieejamību. Piemēram, būs atvieglota atsevišķu zāļu iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā (KZS), tostarp paplašinātas individuālās kompensācijas saņemšanas iespējas. Savukārt no 1. jūlija visām zālēm, kurām šobrīd noteikta 50% kompensācija, tā tiks paaugstināta līdz 75%.

Minētās izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 899 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”.

Paaugstināts zāļu kompensācijas apmērs no 50% līdz 75%

No 2024. gada 1. jūlija visām zālēm, kurām kompensācijas apmērs sasniedz 50%, tas tiks palielināts līdz 75%.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), kompensācijas apmēra palielinājums attieksies uz tādām diagnozēm kā Alcheimera slimība, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas slimības, osteoporoze, spondiloze, hroniska obstruktīvā plaušu slimība (HOPS) u. c.

Savukārt jau no 2024. gada 1. aprīļa 100% kompensācija noteikta Myasthenia gravis un citu mioneirālo patoloģiju zālēm.

Paredzēts, ka līdz ar šīm izmaiņām personīgie izdevumi par zālēm varētu samazināties vairāk nekā 205 tūkstošiem pacientu, akcentē Veselības ministrija.

Ja KZS iekļautās zāles nebūs efektīvas vai tiks kontrindicētas, varēs saņemt individuālo kompensāciju

Kā paskaidrots grozījumu anotācijā, zāļu individuālā kompensācija tiek lūgta arī gadījumos, kad pacientiem KZS esošās zāles ir kontrindicētas vai neefektīvas konkrētās diagnozes ārstēšanai.

Līdz šim attiecīgajās situācijās Nacionālajam veselības dienestam (NVD) bija jāpieņem pacientiem nelabvēlīgi lēmumi atbilstoši spēkā esošajai individuālās kompensācijas kārtībai.

MK noteikumus papildinot ar 92.3 punktu, paplašināti individuālās kompensācijas kritēriji, iekļaujot arī gadījumus, kad zāles un medicīniskās ierīces nav efektīvas vai ir kontrindicētas.

Individuālās kompensācijas maksimāli pieļaujamā naudas summa vienam pacientam saglabāsies 14 228,72 eiro apmērā gadā, kā tas bija līdz šim.

Grozījumi arī paredz, ka NVD individuālās kompensācijas pamatotību šādā gadījumā izvērtēs, ņemot vērā ārstu konsīlija lēmumu, kurā būs jāiekļauj arī informācija par pacienta līdzestību un to, vai tā bijusi pietiekama, lai objektīvi izvērtētu iepriekš pacienta ārstēšanai lietoto zāļu un medicīnisko ierīču efektivitāti.

Turpretī, lai pacientiem netiktu kompensētas tādas zāles, kuras Zāļu valsts aģentūra (ZVA) atzinusi par izmaksu neefektīvām, noteikumi papildināti ar 102.8. apakšpunktu, nosakot, ka NVD atsaka zāļu iegādes izdevumu kompensāciju, ja attiecīgās zāles vai medicīniskās ierīces pie konkrētās diagnozes ZVA ir atzinusi par izmaksu neefektīvām.

Aptiekas varēs izsniegt to pašu aktīvo vielu saturošas cita stipruma zāles

Gadījumā, ja kādā brīdī aptiekā nav kompensējamo zāļu izrakstītajā stiprumā, bet ir pieejamas to pašu aktīvo vielu saturošas cita stipruma zāles, ar kurām izrakstītās zāles varētu aizvietot, piemēram, vienas tabletes vietā lietojot divas tabletes, vai arī, ja tablete ir ar dalījuma rievu, lietojot pustableti, aptiekām, informējot pacientu, būs tiesības izsniegt līdzvērtīgas zāles citā stiprumā.

Grozījumi paredz, ka šādā gadījumā izsniegto zāļu kopējā deva nedrīkstēs pārsniegt izrakstīto zāļu kopējo devu.

Atviegloti nosacījumi atsevišķu zāļu iekļaušanai KZS

MK noteikumu 12. punktā skaidrots, kāda informācija attiecīgā medikamenta reģistrācijas īpašniekam Latvijā vai tā pilnvarotajam pārstāvim iesniedzama NVD, lai tiktu izvērtēta medikamenta iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā. Līdz šim tika noteikts, ka visos gadījumos iesniedzams arī ZVA atzinums. Tomēr līdz ar grozījumiem minētā kārtība atsevišķu medikamentu iekļaušanai KZS atvieglota, nosakot, ka ZVA atzinums vairs nebūs nepieciešams gadījumos, ja:

  • zāļu vispārīgo nosaukumu kombinācijas sastāvā esošie atsevišķie zāļu vispārīgie nosaukumi ir iekļauti kompensējamo zāļu sarakstā un iesniedzējs piesaka to kompensāciju tām pašām diagnozēm un pacientu grupām, kurām atsevišķie zāļu vispārīgie nosaukumi tiek apmaksāti;
  • ja zāles ar konkrēto zāļu vispārīgo nosaukumu jau bijušas iesniegtas un vērtētas tām pašām diagnozēm un pacientu grupām iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā;
  • ja patentbrīvām zālēm iesniedz iesniegumu jauna zāļu vispārīgā nosaukuma iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā pēc Nacionālā veselības dienesta ierosinājuma.

Savukārt noteikumu 16. punktā skaidrots, kāda informācija iesniedzama NVD, lai tiktu pārskatīti zāļu kompensācijas nosacījumi. Arī šajā gadījumā vienmēr bija nepieciešams iesniegt ZVA atzinumu. Taču, stājoties spēkā grozījumiem, ZVA atzinums nav nepieciešams, ja:

  • piesaka zāļu vispārīgo nosaukumu kombinācijas kompensāciju tām pašām diagnozēm un pacientu grupām, kurām atsevišķie zāļu vispārīgie nosaukumi tiek apmaksāti;
  • zāles ar konkrēto zāļu vispārīgo nosaukumu jau bijušas iesniegtas un vērtētas tām pašām diagnozēm un pacientu grupām iekļaušanai kompensējamo zāļu sarakstā.

Kā vēstīts anotācijā, patentbrīvās zāles ir oriģinālo zāļu ekvivalenti, kas var parādīties tirgū tikai pēc tam, kad ir beidzies patents oriģinālajiem preparātiem. Patentbrīvo zāļu sastāvā ir tā pati aktīvā viela vai vielas, kas ir oriģinālo preparātu sastāvā. 

Ar grozījumiem MK noteikumos “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” tiek sekots valdības atbalstītajam Informatīvajam ziņojumam par zāļu finansiālo pieejamību, kas paredz konkrētus pasākumus un laika termiņus zāļu pieejamības uzlabošanai iedzīvotājiem. Veselības ministrijas darbība vērsta četros virzienos: zāļu cenas veidošanas jomā, zāļu cenu kompensācijas jomā, zāļu vienlīdzīgas pieejamības un informācijas jomā un farmaceitiskās aprūpes jomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI