E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2627
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par kopmantas sadali un atsevišķo mantu, šķirot laulību

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2013
Ruta Pūpola

Māja iegādāta kopdzīves laikā uz vīra vārda. Māja atdāvināta sievai (vīrs nepilsonis), lai iegādātos zemi zem mājas. Zemesgrāmatā ir mājas dāvinājuma līgums par labu sievai un zeme kā kopīpašums. Kā dalāma manta šķirot laulību? Vai jādala tikai zeme vai arī māja? Ja dalāma tikai zeme, vai jāmaksā valsts nodeva arī par māju, ja laulātie nešķir laulību pēc abpusējās vienošanās, bet laulība tiek šķirta tiesas ceļā. Dāvinājuma līgumam ir 15 gadi un dāvinājuma līgums nav ar apgrūtinājumiem. Vai mantas sadali tiesas ceļā ietekmē apstāklis, ka viens no laulātiem laulībā bijis neuzticīgs? Paldies par atbildēm.

A
atbild:
18. jūlijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā, atzīstama par laulātā atsevišķo mantu. Dāvinājums pēc savas būtības ir darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. Tādējādi māja būtu uzskatāma par sievas atsevišķu mantu un netiek pakļauta mantas sadalei, kā arī par to nav jāmaksā valsts nodeva.
Laulības šķiršanas iemesli nav nekādi saistāmi ar jautājumu  par laulāto mantas sadali, situāciju skaidro juriste Solvita Cīrule. 

Laulības šķiršanas principi ir noteikti Civillikuma Pirmās daļas 4.nodaļā. Valsts nodevu apmēri par laulības šķiršanu tiesā un mantas sadali ir noteikti Civilprocesa likuma 34.pantā

Par jauno tiesisko regulējumu laulāto mantiskajām attiecībām, laulību šķirot, lasiet klāt pievienotajā LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas