E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2369
Lasīšanai: 4 minūtes
2
4
2
4

Komunālo maksājumu parādi dzīvokļa īpašnieka maiņas gadījumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2013
Dina Šaknere

Labdien! Vēlamies pirkt dzīvokli, kura bijušajam īpašniekam ir liels komunālo maksājumu parāds. Bijušais īpašnieks ir iesniedzis fiziskās personas maksātnespēju (maksātnespēja ir apstiprināta ar tiesas lēmumu), šobrīd viņa dzīvoklis ir pārrakstīts uz uzņēmumu, kuru tad arī man viņi ir gatavi pārdot. Pēc viņu skaidrojuma, parāds tiek dzēsts un man nebūs jāatmaksā. Manai drošībai, ka man nebūs jāmaksā komunālais parāds par iepriekšējo saimnieku ir - zemesgrāmatā tiek ierakstīts apgrūtinājums, ja ir kādi parādi. Vēlos uzzināt, vai tiešām, ja ir komunālie parādi, tad zemesgrāmatā ir uzlikts apgrūtinājums. Ja nav zemesgrāmatā apgrūtinājuma, vai tad pircējs var būt drošs, ka nebūs jāsedz iepriekšējo īpašnieku komunālie maksājumi?

A
atbild:
28. maijā, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Šāda ieraksta izdarīšana zemesgrāmatā - apgrūtinājums par komunālo maksājumu parādiem - ne Zemesgrāmatu likums, ne uz tā pamata izdotie citi normatīvie akti neparedz, norāda juriste Solvita Cīrule.

Arī zvērināta notāra palīdze Dagne Rušeniece atzīst, ka praksē, notāriem gatavojot īpašuma tiesību nostiprinājuma lūgumus Zemesgrāmatu tiesnešiem, nav nācies sastapties ar līdzīgām situācijām.

Tas nozīmē, ka dzīvokļa īpašnieks Jūs ar šādu informāciju kā reālu faktu ir maldinājis. Tomēr jāatzīst, ka Saeimā patlaban tiek skatīti, bet vēl nav pieņemti grozījumi „Dzīvokļa īpašuma likumā” un viens no piedāvātajiem grozījumiem ir paredzēt regulējumu, kā tiek pārņemtas parādsaistības īpašuma atsavināšanas gadījumā. Respektīvi, kādi būtu  nosacījumi dzīvokļa īpašuma pārdošanai, ja īpašnieks nav nomaksājis komunālo maksājumu parādu.

Atsavinot dzīvokļa īpašumu, ir plānoti divi varianti:

  • pirms dzīvokļa īpašuma atsavināšanas tā īpašniekam pilnībā jānosedz maksājumi par saņemtajiem pakalpojumiem;
  • slēdzot pārjaunojuma līgumu, dzīvokļa īpašnieks vienojas ar dzīvokļa īpašuma ieguvēju, ka viņš uzņemas maksājumu saistības dzīvokļa līdzšinējā īpašnieka vietā.

Tādējādi dzīvokļa jaunajam ieguvējam dota izvēle – vai nu uzņemties nokārtot parādu, vai arī atteikties, piemēram, pirkt dzīvokli vai pieņemt dāvinājumu. Lai dzīvokļa īpašuma ieguvējs varētu pārliecināties par iepriekšējā īpašnieka saistību izpildi, viņam būs pienākums uzrādīt dzīvokļa īpašuma ieguvējam atbilstošu izziņu.

Ja patiešām vēlaties turpmāk virzīt šo darījumu - pirkt nolūkoto dzīvokli nekavējoties, LV portāla eksperti Jums iesaka:

  • iepazīties ar apsaimniekotāja nosūtītajiem dzīvokļa komunālo maksājumu rēķiniem. Dzīvokļu īpašumiem parādi (ja tādi ir) rēķinos uzrādās.
  • Pirkuma līgumā lietderīgi ir atrunāt, ka pārdevēja pienākums ir samaksāt visus komunālos un ar apsaimniekošanu saistītos izdevumus, kas radušies līdz nekustamā īpašuma nodošanai pircēja lietojumā un valdījumā. 
  • Var arī patlaban prasīt, lai pārdevējs pie pirkuma līguma parakstīšanas uzrāda pakalpojuma sniedzēja izsniegtu izziņu par parādu neesamību vai apjomu.  

Ja ir arī citas neskaidrības - vērsties ar konsultāciju pie īpašuma tiesību jautājumos praktizējoša jurista vai notāra.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas