E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20677
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Reģistri
2
20
2
20

Kāds ir sods, ja vada transportlīdzekli bez piestiprinātas “M” pazīšanas zīmes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2020
Gita

Labdien! Kāds naudas sods jāmaksā, ja nav “M” zīmes, bet blakussēdētājam ir liels stāžs? “Baltās tiesības” man arī bija, mācījos braukt, bet man uzlika naudas sodu 280 eiro. Neko no ātrumiem nepārkāpu, tai ziņā viss bija labi, apturēja, jo pārbaudīja katru mašīnu un es gadījos nelaikā.

A
atbild:
29. jūlijā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 199. punktu mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kurus lieto mācību braukšanai, jābūt pazīšanas zīmei atbilstoši šo noteikumu 235., 236. un 237. punktā minētajām prasībām.

Proti, CSN 235. punkts nosaka: mehāniskajiem transportlīdzekļiem (arī to piekabēm), kurus lieto mācību braukšanai, jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei – baltam vienādmalu trijstūrim (malas garums no 200 līdz 300 mm – atkarībā no transportlīdzekļa veida) ar sarkanu apmali (apmales platums – 1/10 no malas garuma), uz kura ir melns “M” burts (CSN 3. pielikuma 4. punkts).

Savukārt šo noteikumu 237. punktā paredzēts, ka automobiļiem un traktortehnikai, ko izmanto individuālai mācību braukšanai, šo noteikumu 235. punktā minēto pazīšanas zīmi atļauts piestiprināt pie priekšējā un aizmugures stikla. Motocikliem priekšā un aizmugurē jābūt piestiprinātai pazīšanas zīmei, kas izgatavota no gaismu atstarojoša materiāla.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) 2020. gada 1. jūlijā zaudēja spēku, un turpmāk administratīvie sodi par pārkāpumiem ceļu satiksmē ir noteikti Ceļu satiksmes likumā (CSL).

CSL 73. panta trešajā daļā noteikts, ka par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram nav uzstādīta noteiktā pazīšanas zīme (zīmes) vai ir uzstādīta neatļauta pazīšanas zīme, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam triju naudas soda vienību (15 eiro) apmērā. Vēršam uzmanību, ka brīdinājuma izteikšana vai sods divu naudas sodu vienību (10 eiro) apmērā paredzēts arī par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram ir netīras pazīšanas zīmes (CSL 73. panta pirmā daļa).

Saskaņā ar CSL 22. panta trešo daļu individuāli apmācīt personu vadīt transportlīdzekli, neveicot komercdarbību, atļauts transportlīdzekļu vadītājiem, kuru attiecīgās kategorijas vadītāja stāžs ir vismaz 3 gadi, un tikai ar A1, A, B1, B un traktortehnikas vadītāja apliecību kategorijām atbilstošiem transportlīdzekļiem.

Līdz ar to, pieņemot, ka jautājumā ir izklāstīta visa faktiskā situācija, proti, transportlīdzekļa vadītājam ir derīgas “baltās tiesības”, savukārt personai, kas individuāli apmācīja vadīt transportlīdzekli (A1, A, B1, B vai traktortehnikas kategorija), stāžs ir vismaz 3 gadi, jums tikai par braukšanu ar transportlīdzekli, kuram nav uzstādīta noteiktā M pazīšanas zīme (zīmes), 280 eiro naudas sods ir piemērots prettiesiski.

Šajā situācijā sods drīzāk ir piemērots par transportlīdzekļa vadīšanu bez noteiktā kārtībā iegūtām tiesībām (tas ir pamatots tikai tad, ja “baltajām tiesībām” beidzies derīguma termiņš). Proti, CSL 51. panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību (transportlīdzekļu vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas), paredz naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no piecdesmit sešām līdz simt četrpadsmit naudas soda vienībām (280–570 eiro).

Lēmumā par administratīvā soda piemērošanu ir jābūt norādītam attiecīgā likuma pantam, par kuru piemērots administratīvais sods, kā arī tam, cik ilgā laikā un kur šo lēmumu iespējams pārsūdzēt.

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma (AAL) 166. pantu administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt augstākai amatpersonai (tās pašas iestādes augstāka amatpersona vai citas iestādes amatpersona) persona, kurai piemērots administratīvais sods. Augstākai amatpersonai adresētās sūdzības forma un saturs noteikts AAL 167. pantā.

Atbilstoši AAL 168. pantam administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu persona var pārsūdzēt augstākai amatpersonai 10 darbdienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 266 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas