E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1775
Lasīšanai: 4 minūtes

Par sodu apmaksu Rīgā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2013
Vilnis Birze

Man ir uzlikts sods par smēķēšanu parkā. Kā es varu to samaksāt, ja pašvaldībā nav kases. Bankas prasa starpniecības naudu, bet man ir tikai tik cik soda nauda.

A
atbild:
01. februārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājumā nav norādīta konkrēta pašvaldība, kuras teritorijā sods ir piemērots. Tāpēc lūdzām situāciju izklāstīt Rīgas pašvaldībai. Skaidrojumu sniedz Rīgas Pašvaldības policijas Latgales priekšpilsētas pārvaldes speciālisti.

Ja lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā pieņēma Rīgas Pašvaldības policija (RPP), tad piemēroto naudas sodu bez komisijas maksas var apmaksāt jebkurā Rīgas Pašvaldības policijas teritoriālo pārvalžu dežūrdaļā, izmantojot bankas maksājumu karti. Skaidrā naudā samaksāt soda naudu RPP teritoriālo pārvalžu dežūrdaļās nevar.

Soda naudas nomaksu var veikt ar bankas starpniecību, par ko banka piemēro komisijas maksu. Ja persona izmanto bankas pakalpojumus, soda naudas maksājuma identifikācijai vēlams izmantot „ŽIRO” numuru. „ŽIRO” numurs ir unikāls uzņēmumam vai iestādei piešķirts pieczīmju skaitlis, kas aizstāj tā nosaukumu, bankas kodu un konta numuru. Tas tiek norādīts uz administratīvā pārkāpuma protokola veidlapas.

Informāciju par soda naudas nomaksu var apskatīt šeit.

Maksājumu var veikt jebkurā no piedāvātām bankām: Citadele bankā (filiālēs, bankomātos, internetbankā), DnB Nord bankā (filiālēs, Internetbankā), GE Money Bank (filiālēs, bankomātos, internetbankā), Nordea Bank Finland Plc bankā (internetbankā), Norvik Bankā (filiālēs, internetbankā), PrivatBank (filiālēs,internetbankā), SEB bankā (filiālēs, bankomātos, internetbankā), Swedbankā (filiālēs, internetbankā).

Ar vienu maksājumu var apmaksāt tikai vienu sodu.

Ja persona neizmanto RPP vai "ŽIRO" piedāvātos pakalpojumus, veicot maksājumu bankā, ir obligāti jānorāda lēmuma vai administratīvā pārkāpuma protokola numurs un personas, par kuru tiek maksāts, vārds uzvārds un personas kods, kā arī kvīti par naudas soda nomaksu ir obligāti jāuzrāda RPP teritoriālajā pārvaldē, kurā pieņemts lēmums administratīvā pārkāpuma lietā.

Ja, maksājot sodu, persona neveiks iepriekšminētās darbības maksājuma identificēšanai, naudas sodu nevar uzskatīt par apmaksātu.

Naudas soda apmaksu, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk - kodekss) 299.pantu, pārkāpējam ir jāveic ne vēlāk kā trīsdesmit dienu laikā no dienas, kad viņam izsniegts lēmums par naudas soda uzlikšanu, bet, ja šāds lēmums pārsūdzēts vai iesniegts protests par to, - ne vēlāk kā trīsdesmit dienu laikā no dienas, kad paziņots, ka sūdzība vai protests noraidīts.

Ja naudas sods netiek samaksāts kodeksa 299.panta noteiktajā termiņā, iestājas normatīvajos aktos paredzētie aizliegumi un ierobežojumi, kā arī iestādei ir pienākums lēmumu par naudas soda uzlikšanu nodot tiesu izpildītājam piespiedu izpildei.
Izmaksas par tiesu izpildītāja pakalpojumiem sedz pārkāpējs. (Sk. LV portāla publikāciju.)

Pārsūdzēt administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 279., 282.pantu, var augstākā iestādē 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas