E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1680
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja nepiesakās mantinieki

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2012
Jānis Klibais

Labdien. Kā rīkoties ja nekustamajam īpašumam ir nodokļa parāds un krājies jau 5 gadus (īpašnieks miris), uz īpašumu nepiesakās neviens mantinieks? Kā rīkoties pašvaldībai? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
11. decembrī, 2012
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts
Latvijas Notariāts
Dita Reliņa, Zvērinātu notāru padomes Juridiskās nodaļas vadītāja

Atbild zv. advokāts Jānis Lapsa: "Atbilstoši Civillikuma 416.pantam gadījumā, ja pēc mantojuma atstājēja nāves mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki likumiskā termiņā pēc publikācijas par mantojuma atklāšanos nav ieradušies vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, tad manta piekrīt valstij.

Savukārt atbilstoši Notariāta likuma 293.pantam zvērināts notārs izsludina mantojuma atklāšanos. To var darīt pēc ieinteresēto personu, t.sk. pašvaldības, lūguma.

Ja mantinieki nepiesakās uz mantojumu vai atsakās  no tā, tad atbilstoši Notariāta likuma 306.pantam zvērināts notārs taisa notariālo aktu par mantojuma lietas izbeigšanu un šī akta izrakstu nosūta Finanšu ministrijai. Šis akts ir pamats mantas reģistrācijai uz valsts vārda, kā arī mantojumā ietilpstošā nekustamā īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā."

Savukārt Latvijas Zvērinātu notāru padomes Juridiskās nodaļas vadītāja Dita Reliņa sīkāk skaidro par uzkrāto parādu problēmu:
„Šādās situācijās kreditoram (arī pašvaldībai) jāsagatavo kreditora pretenzija (norādot, kāds un cik liels ir parāds) un jāvēršas pie zvērināta notāra (kurš praktizē tās apgabaltiesas teritorijā, kurā bija mantojuma atstājēja pēdējā dzīves vieta). Zvērināts notārs sagatavos kreditora iesniegumu par mantinieku uzaicināšanu un mantojuma atklāšanās izsludināšanu un uz tā pamata uzsāks mantojuma lietu.

Ja izsludinātajā termiņā mantinieki nepieteiksies, lietvedība mantojuma lietā tiks izbeigta un mantojamā manta tiks nodota valstij, uz kuru gulsies pienākums norēķināties ar kreditoriem no saņemtās mantas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas