E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16872
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Var vērsties tiesā ar prasību par īpašuma atbrīvošanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2019
Līga

Labdien! Esmu dāvinājumā saņēmusi dzīvokli, oficiāli un legāli. Tur šobrīd dzīvo iepriekšējā īpašnieka sieva un bērns un atsakās izvākties. Kā lai atbrīvoju savu dzīvokli no tiem cilvēkiem?

A
atbild:
29. maijā, 2019
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Ja esat ieguvusi dzīvokli dāvinājumā, Jūsu īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā un nav nekādu saistību, apgrūtinājumu vai uzlikumu, tad ar savu īpašumu varat brīvi rīkoties.

Atbilstoši Civillikuma (CL) 927. pantam īpašums ir “pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību”.

Atbilstoši CL 1038. pantam īpašnieks “var viņam piederošo lietu valdīt, iegūt tās augļus, izlietot to pēc sava ieskata savas mantas pavairošanai un vispār to lietot visādā kārtā, kaut arī no tam rastos zaudējums citai personai”.

Saskaņā ar CL 1039. pantu īpašnieks “var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tam nerastos nekāds zaudējums”.

No CL 1039. panta izriet īpašnieka tiesība aizliegt jebkurai trešajai personai ietekmēt viņa lietu un šajā nolūkā izlietot t.s. negatoro prasību. Negatorā prasība ir izlietojama arī tad, ja aizskārējs, neapstrīdot prasītāja īpašuma tiesības, prettiesīgi patur lietas (vai tās daļas) valdījumu vai prettiesīgi ir atņēmis lietas valdījumu. Negatorā prasība nav vērsta uz prasītāja īpašuma tiesību atzīšanu, bet gan uz to, lai novērstu atbildētāju izdarīto īpašuma tiesību traucējumu.

Attiecīgi Jūs varat vērsties tiesā ar prasību par īpašuma atbrīvošanu no personām, kam tur nav tiesiska pamata uzturēties.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas