E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31777
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Kā rīkoties, ja notārs pieļāvis kļūdu

J
jautā:
11. februārī, 2024
Jeļena

2022. gadā nomira māte. 2023. gada sākuma notāre izsniedza mantojuma apliecību. Atnācu uz banku, lai saņemtu naudu, bet banka norādīja, ka mantojuma apliecībā ir rupja kļūda saņēmēja esmu es, bet ir uzrakstīts mirušās mātes personas kods. Es to nepamanīju, jo man ir slikta redze (2. grupas invalīds uz mūžu).  Pēc tam divas reizes nokļuvu slimnīca (ir izraksti), bet notāre aizgāja pensijā.

Cita notāre, kura mani uzklausīja, teica, ka jāizprasa no arhīva lieta, iespējams, jālabo daudzi dokumenti. Par katru dokumentu būs atkārtoti jāmaksā, kas būs dārgi, un bez maksas to neviens nedarīs. Līdzīgas kļūdas esot daudziem. Biju šokā. Vai notārei ir taisnība, ka man atkārtoti būs jāmaksā par katru laboto dokumentu? 

A
atbild:
05. aprīlī, 2024

Labdien! Lūdzu atvainojiet, ka notāra rīcība ir radījusi jums neērtības un raizes. Tā tam nevajadzētu būt.   

Tā kā mūsu rīcībā nav nedz notāra vārda, nedz konkrētas lietas materiālu, nevaram sniegt atbildi, kura balstīta tieši jūsu gadījuma analīzē. 

Jūsu sacītais liek pieņemt, ka kļūda ir pieļauta notariālajā aktā. Tas nozīmē, ka no arhīva būtu izprasāma gan notariālo aktu grāmata, gan mantojuma lieta. To var izdarīt notārs, kurš ir pārņēmis praksi pārtraukušā notāra lietas.  

Acīmredzamas pārrakstīšanās kļūdas notārs labo pašā notariālajā aktā un pēc tam klientam izsniedz dokumentu, kurā kļūdu vairs nav. Tā kā lietu pārņēmējs minēto kļūdu nav pieļāvis, viņam par savām darbībām būtu jāiekasē atlīdzība, taču, uzņemoties solidāru atbildību par sava kolēģa pieļauto kļūdu, notāram ir pamats vērsties Latvijas Zvērinātu notāru padomē ar lūgumu atbrīvot no amata atlīdzības iekasēšanas. 

Pilnībā izprotam jūsu sarūgtinājumu, tomēr lūdzam saprast, ka arī notāram kā cilvēkam gadās kļūdīties. Tas gan pilnīgi noteikti nav bieži, kā to minat. Kā notāru pārstāvības un uzraudzības institūcija aicinām vērsties pie mums, lai mēs atrisinātu jūsu gadījumu un atjaunotu uzticību notariātam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas