E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30698
Lasīšanai: 3 minūtes

Nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta

J
jautā:
12. oktobrī, 2023
Andrejs

Kad pirku dzīvokli, notārs neatļāva ierakstīt nostiprinājuma lūgumā (jaunas tiesības nostiprināšanai) un nostiprināt zemesgrāmatā īpašumtiesības uz dzīvokļa īpašumu atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 105. pantam, apgalvojot, ka tiesa neļaus nostiprināt īpašumtiesības, un ierakstīja lūgumā īpašumtiesības. Vai es nostiprinājuma lūgumu (jaunas tiesības nostiprināšanai) pareizi aizpildīju, lai īpašumtiesības tiktu ierakstītas un nostiprinātas zemesgrāmatā atbilstoši Satversmei? Ja ne, kāda tieši jāaizpilda? Vai notāra rīcība bija tiesiska?

A
atbild:
06. novembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Linda Eglīte, zvērināta notāre

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 1. pantu zemesgrāmatās ieraksta nekustamos īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības. Zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, un to ierakstiem ir publiska ticamība. Nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 898 “Noteikumi par zemesgrāmatu nostiprinājuma lūguma formām” ir noteiktas konkrētas nostiprinājuma lūguma formas un nostiprinājuma lūguma veidlapu paraugi, nosakot, ka, piemēram, īpašnieku maiņas gadījumā (t. sk. pērkot dzīvokli) ir aizpildāma nostiprinājuma lūguma forma “Nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības nostiprināšanai” (3. pielikums).

Latvijā, tāpat kā citās valstīs, pastāv tiesību aktu hierarhija. Tas nozīmē, ka Latvijas Republikas Satversme ir Latvijas pamatlikums – tiesību akts ar augstāko spēku – un regulē Latvijas konstitucionālo iekārtu, kam seko starptautiskās tiesību normas, pēc tam likumi, pēc tam Ministru kabineta noteikumi, pēc tam pašvaldību saistošie noteikumi. Līdz ar to zemāka spēka normatīvajiem aktiem ir stingri jāatbilst augstāka spēka normatīvajiem aktiem, tātad likumiem un Ministru kabineta noteikumiem ir jāatbilst Satversmei.

Ņemot vērā minēto, secināms, ka lasītāja aprakstītajā gadījumā notārs lasītājam būs sniedzis korektu juridisko padomu, ka dzīvokļa īpašnieku maiņas gadījumā atbilstoši Zemesgrāmatu likumam un Ministru kabineta noteikumiem par zemesgrāmatu nostiprinājuma lūguma formām ir aizpildāma nostiprinājuma lūguma forma – jaunas tiesības nostiprināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas