E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15907
Lasīšanai: 8 minūtes
3
2
3
2

Šobrīd pavēsti sūta uz rezerves karavīra deklarētās dzīvesvietas adresi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2018
Ludmila

Man ir piemērots administratīvais sods pēc LAPK 200.1 panta, jo neierados uz rezerves mācībām NBS. No mācībām neizvairos, iestādei ir pieejams mans telefona numurs un e-pasts. Deklarētajā adresē nedzīvoju un nezināju par mācību norisi. Pavēsti vai ierakstītu vēstuli nebiju saņēmis. Vai man var piemērot naudas sodu, ja pavēste/ierakstīta vēstule nebija izsniegta? Vai Paziņošanas likums regulē arī NBS? Paldies!

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Linda Balode
LV portāls
Aizsardzības ministrija
Mairita Senkevicina, Militāri publisko attiecību departamenta preses nodaļas vecākā referente, majore

Rezerves karavīram ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē.

Paziņošanas likuma 4. pantā noteikts, ka fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē.

Rezerves karavīram ir pienākums deklarēt dzīvesvietas adresi Latvijā un paziņot adresi ārvalstīs.

Ne tikai karavīra, bet jebkuras personas pienākums ir deklarēt dzīvesvietu. Dzīvesvietas deklarēšanas likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 4. pantā noteikts, ka  dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā “Latvija.lv”. Savukārt 6. pantā noteikts, ka gadījumā, ja personas dzīvesvieta ir Latvijā, dzīvesvietas deklarēšanas pienākums ir izpildīts, ja šā panta pirmajā daļā minētā persona dzīvesvietas deklarēšanas iestādei iesniegusi šajā likumā noteiktajā kārtībā aizpildītu un parakstītu dzīvesvietas deklarēšanas veidlapu, bet, ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, dzīvesvietas deklarēšanas pienākums ir izpildīts, ja dzīvesvietas deklarētājs sniedzis ziņas par dzīvesvietu Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā.

Iedzīvotāju reģistra likuma 15. panta 1. daļā noteikts, ka šā likuma 3. pantā minēto personu pienākums ir sniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) ziņas par sevi iekļaušanai reģistrā, bet tā 2. daļā – šā likuma 3. panta 1. un 2. punktā minētās personas paziņo PMLP savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs, kā arī citas izmaiņas Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās par sevi.

Rezerves karavīra dzīvesvietas adresi iegūst no Iedzīvotāju reģistra.

Iedzīvotāju reģistra likuma 10. pantā noteikts, ka reģistrā par personu iekļaujamas šādas ziņas:

  • deklarētās, reģistrētās vai personas norādītās dzīvesvietas adrese (personas norādītajai dzīvesvietas adresei ir informatīvs raksturs);
  • ziņas par personas oficiālās elektroniskās adreses kontu.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 779 Kārtība, kādā rezerves karavīrus un rezervistus reģistrē, uzskaita un iesauc aktīvajā dienestā, kā arī pieprasa un izsniedz informāciju par rezerves karavīriem un rezervistiem 6. punktā noteikts, ka informāciju par reģistrā reģistrē­jamiem rezervistiem un informāciju ziņu aktualizēšanai par reģistrā reģistrētajiem rezerves karavīriem un rezervistiem rezerves uzskaites struktūrvienības iegūst:

  • no ārstniecības un izglītības iestādēm;
  • no Iedzīvotāju reģistra, invaliditātes informatīvās sistēmas, Slimību profilakses un kontroles centra valsts informācijas sistēmas un Sodu reģistra.

Patlaban pavēsti sūta uz rezerves karavīra dzīvesvietas adresi.

Minēto MK noteikumu 21. punktā noteikts, ka par iesaukšanu uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām rezerves karavīrus informē vismaz sešus mēnešus pirms plānotajām mācībām, nosūtot pavēsti uz oficiālo elektronisko adresi vai, ja pastāv objektīvi šķēršļi oficiālās elektroniskās adreses izmantošanai, nosūtot pavēsti pa pastu ierakstītā vēstulē vai izsniedzot to iesaucamajai personai personīgi pret parakstu (ja tā ierodas Rezerves personāla uzskaites sektorā).

Pasta likuma 1. pantā noteikts, ka ierakstīts pasta sūtījums ir reģistrēts pasta sūtījums, par kuru sūtītājam izsniedz kvīti, kas apstiprina, ka pasta sūtījums ir nodots pasta pakalpojumu sniegšanas vietā, un kuru adresātam izsniedz pret parakstu vai citu apliecinājumu, izmantojot sistēmas, kas sagatavo sūtījumu saņemšanas datus un kas pierāda, ka sūtījums ir saņemts.

Rezerves karavīram oficiālā elektroniskā adrese būs obligāta.

Oficiālās elektroniskās adreses likuma 5. pantā noteikts, ka rezerves karavīram oficiālās elektroniskās adreses izmantošana ir obligāta.

Savukārt likuma pārejas noteikumu 4. pantā noteikts, ka rezerves karavīrs un šā likuma 5. panta otrajā daļā minētās personas oficiālo elektronisko adresi izveido no 2019. gada 2. janvāra. Rezerves karavīram šā likuma 5. panta pirmo daļu piemēro no 2019. gada 1. februāra. LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka oficiālā elektroniskā adrese obligāta kļūs pakāpeniski. Papildu informāciju var meklēt arī portāla “Latvija.lv” atbalsta vietnē.

Rezerves karavīra deklarētās dzīvesvietas adresei ir jābūt precizētai arī tādēļ, lai saņemtu transporta izdevumu kompensāciju.

MK ir veicis grozījumus noteikumos par karavīru sociālajām garantijām, paredzot, ka uz militārajām mācībām iesauktajam rezerves karavīram izmaksā kompensāciju par izdevumiem, kas radušies, lai, izmantojot personīgo vai sabiedrisko transportu, nokļūtu no deklarētās dzīvesvietas līdz pavēstē norādītajai dienesta pienākumu izpildes vietai un atpakaļ, arī līdz veselības stāvokļa pārbaudes vietai un atpakaļ, kā arī kompensācijas apmēru un nosacījumus kompensācijas izmaksai.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) vērš uzmanību, ka izdevumus sedz tikai par nokļūšanu no Latvijā vai ārvalstīs deklarētās, bet ne faktiskās dzīvesvietas, un rezerves karavīrus aicina laikus veikt datu atjaunošanu Iedzīvotāju reģistrā, no kura bruņotie spēki patlaban iegūst datus saziņai ar rezerves karavīriem.

Rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc:

  • veselības stāvokļa dēļ;
  • ja rezerves karavīrs ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni;
  • ja rezerves karavīrs ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas, ir izdarījis tīšu noziedzīgu nodarījumu, bet no soda atbrīvots, vai pret karavīru uzsāktais kriminālprocess par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu izbeigts uz nereabilitējoša pamata;
  • ja rezerves karavīrs dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

NBS komandieris vienu reizi gadā pēc rezerves karavīra motivēta lūguma var pārcelt rezerves karavīram plānotās pārbaudes militārās mācības uz citu laiku, ja atklājušies no rezerves karavīra gribas neatkarīgi un nenovēršami apstākļi, kurus NBS komandieris ir atzinis par attaisnojošiem.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 200.1 pants par rezerves karavīra neierašanos uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām NBS rezerves uzskaites struktūrvienības izsniegtajā pavēstē noteiktajā vietā un laikā paredz naudas sodu līdz 210 eiro. Savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu līdz 350 eiro apmērā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas