E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23652
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības uz atlīdzību par piespiedu darba kavēšanu militārpersonai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2021
Ieva

Labdien! Ja Nacionālo bruņoto spēku karavīrs ar komandiera pavēli ir atstādināts no aktīvā dienesta pirms termiņa, bet ticis atjaunots amatā ar apelācijas komisijas vai tiesas lēmumu, vai viņam ir tiesības pieprasīt atlīdzību par darba piespiedu kavējumu, ja konstatēts, ka komandiera pavēle nav bijusi atbilstoša?

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Aizsardzības ministrija
Kaspars Galkins, Militāri publisko attiecību departamenta direktors

Jūsu jautājums nav formulēts pietiekami precīzi, tāpēc ir iespējamas dažādas atbildes atkarībā no situācijas. Sliecamies domāt, ka jautājuma pamatā ir situācija, kad karavīram kā disciplinārsods ir piemērota atvaļināšana no dienesta pirms līgumā noteiktā termiņa.

Tādējādi, ja karavīram kā disciplinārsods tika noteikta pazemināšana amatā vai (miera laikā) atvaļināšana no aktīvā dienesta pirms noteiktā laika un ja šis disciplinārsods tiek atcelts, karavīrs var izmantot Administratīvā procesa likuma (APL) 92. pantā “Tiesības uz atlīdzinājumu” paredzētās tiesības, vispirms vēršoties ar attiecīgo iesniegumu pakļautības kārtībā pie augstākām Nacionālo bruņoto spēku amatpersonām.

APL 92. pants: “Ikviens ir tiesīgs prasīt atbilstīgu atlīdzinājumu par mantiskajiem zaudējumiem vai personisko kaitējumu, arī morālo kaitējumu, kas viņam nodarīts ar administratīvo aktu vai iestādes faktisko rīcību. Tiesības administratīvā procesa kārtībā prasīt atlīdzinājumu attiecināmas arī uz gadījumiem, kad zaudējumi vai kaitējums nodarīts ar iestādes vai izpildiestādes (izņemot gadījumu, kad izpildiestāde ir tiesu izpildītājs) nepamatotu rīcību administratīvā procesa izpildes stadijā.”

Papildus jāmin, ka varētu būt arī šādi gadījumi, t. i.:

  1. Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 9. panta piektajai daļai no amata atstādināts karavīrs saņem mēnešalgu un karavīra uzturdevu vai tās kompensāciju. Tātad gadījumā, ja karavīrs tika atstādināts no amata, viņam nevajadzēja pārtraukt izmaksāt mēnešalgu un uzturdevu vai tās kompensāciju.
  2. Savukārt Atlīdzības likuma 9. panta 5.1 daļa noteic, ka par laiku, kad karavīram piemērots drošības līdzeklis, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, karavīrs nesaņem mēnešalgu, piemaksas, karavīra uzturdevu vai tās kompensāciju un kompensāciju dzīvojamās telpas īres izdevumu un komunālo maksājumu segšanai. Šo laiku neieskaita izdienas stāžā, ja karavīrs netiek attaisnots. Ja kriminālprocesu izbeidz ar reabilitējošu lēmumu vai stājas spēkā attaisnojošs spriedums krimināllietā, karavīram izmaksā ieturēto atlīdzību.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas