E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12060
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Banka un hipotekārais kredīts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2017
ALEKSANDRS MAČŅEVS

Mana sieva un es ņēmām hipotekāro aizdevumu dzīvokļa iegādei 2004. gadā, kad bija labas algas. Sieva bija galvotājs. Četrus gadus vēlāk, 2008. gadā, mēs nevarējām samaksāt kredītu, un 2010.gadā dzīvoklis tika pārdots izsolē par ļoti mazu summu. Pēc vēl trim gadiem, 2013. gadā, banka sāka uzspiest mums parakstīt līgumu, lai mēs samaksātu starpību starp pirkšanu un pārdošanu par summu 26 000 eiro. Mēs atteicāmies, bet 2017. gadā izšķīrāmies. Man pensija ir mazāka par valstī noteikto iztikas minimumu, savukārt bijušajai sieva alga uz rokas ir mazāka par iztikas minimumu. Banka uzspiež bijušajai sievai parakstīt vienošanos par maksājumu, viņa nepiekrīt, jo to nav iespējams izdarīt. Kā aizsargāt bijušo sievu šajā situācijā?

A
atbild:
02. jūnijā, 2017

Šajā situācijā teorētiski varētu būt vairāki risinājumi:

Kredītņēmējam ar bijušo dzīvesbiedri doties uz banku un runāt par izlīgumu (parādu piedošanu), kas būtu loģisks risinājums, ņemot vērā klienta minēto ienākumu situāciju.

Slēgt vienošanos ar banku, piedāvājot sev reāli izpildāmus nosacījumus. Šis risinājums gan ar minimālajiem ienākumiem ir grūtāk piemērojams. Tomēr būtiski ir atcerēties, ka noteikti nevajag piekrist parakstīt vienošanās, kas nav finansiāli izpildāmas.

Kā risinājuma variants varētu būt fiziskās personas maksātnespējas process, kas gan diemžēl arī prasa līdzekļus.

Jāņem vērā arī iespēja, ka banka var nodot piedziņas lietu zvērinātam tiesu izpildītājam, tomēr viņš neko nedrīkst ieturēt no klienta un galvotājas, ja viņu ienākumi ir zem iztikas minimuma. Šādā gadījumā gan tiesu izpildītāju bloķētie konti radītu zināmas neērtības.

Par šādām un līdzīga rakstura problēmām Latvijas Komercbanku asociācija banku klientiem sniedz bezmaksas konsultācijas, tādēļ aicinām zvanīt pa tālruni 27335508.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas