E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10236
Lasīšanai: 2 minūtes

Jānosaka bērna paternitāte

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2016
Veronika Matisa

Labdien! Bērns ir piedzimis Anglijā, viņam ir UK dzimšanas apliecība, kurā bērna tēvs nav ierakstīts (tēvs dzīvo Rīgā, oficiāli nestrādā), šobrīd es – māte – esmu precēta ar citu vīrieti, kurš ir iedevis savu uzvārdu bērnam, bet gribu pieprasīt alimentus no īstā bērna tēva. Kā lai es rīkojos šādā gadījumā? Paldies!

A
atbild:
01. septembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Lai no bērna tēva prasītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tātad, vispirms ir jānosaka paternitāte. Ja bērna tēvs paternitāti neatzīst, tad pastāv iespēja celt prasību tiesā.

Lai pierādītu, ka persona ir bērna tēvs, prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Lai prasības pieteikums tiktu noformēts juridiski pareizi, ieteicams meklēt jurista palīdzību. 

Ja pastāvēs šaubas par paternitāti, būs nepieciešama ģenētiska ekspertīze jeb DNS analīzes. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītāja (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Pie tam no ekspertīzes izvairīties nevarēs, jo tiesa var pieņemt lēmumu par atbildētāja piespiedu nogādāšanu uz tiesu ekspertīzes izdarīšanai. 

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu.

LVportāla skaidrojumā “Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?” var izlasīt, kā norit pārrobežu uzturlīdzekļu prasību izpilde, ja abi vecāki dzīvo citās ES valstīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas