E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12856
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Kā definīcijas par māju fasādēm atspoguļotas likumos?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2017
Svetlana

Piecstāvu daudzdzīvokļu māja Rīgā. Blakus zemes gabalā paredzēta jaunas daudzdzīvokļu četrstāvu dzīvojamās mājas izbūve. Zemes gabals ļoti mazs. Izstrādājot projektu, bija paredzēts attālums starp mājām 13 m, kam mājas īpašnieki nepiekrita. Izstrādāts jauns projekts, pārnesta mājas ieeja, pretējā fasāde nosaukta par gala fasādi, līdz ar to attālums starp mājām kļuva 10 m. Ja pieņem, ka galvenā fasāde ir fasāde, kura iziet uz ielu, tad šī fasāde būtu mājas aizmugurējā fasāde. Ieeja nav galvenajā fasādē. Mājas siena, kuru projektētājs nosauca par gala fasādi, ir garākā mājas siena un siena ar lielāku logu skaitu uz sienas platību salīdzinājumā ar citām sienām. Pēc mūsu domām, tai vajadzēja būt garenfasādei, bet tad būtu jāievēro attālums starp mājām 20 m. Kas ir gala fasāde, vai par tādu var būt fasāde tikai tāpēc, ka tajā nav mājas ieejas? Kas ir garenfasāde? Kā šīs definīcijas ir atspoguļotas Latvijas likumdošanā? Vai šīm definīcijām ir sakars ar mājas izmēriem (garumu un platumu), vai tikai ar izvietojumu pret citām celtnēm? Ko šajā gadījumā var uzskatīt par mājas garumu un platumu no šo definīciju viedokļa, ja sienu garumu starpība nav liela?

A
atbild:
02. oktobrī, 2017

Latvijas būvnormatīvos nav dotas fasāžu definīcijas. Parasti ar ēkas fasādi saprot ēkas aksonometrisko pretskatu, neņemot vērā perspektīvu. Līdz ar to tas ir arī mājas ārējais izmērs. Ēkas gala fasāde ir tā fasāde, kuru neuzskata par garenfasādi, tā fiziski būs vienmēr īsāka par garenfasādi.

Ēkām parasti ir taisnstūra proporcija, no tā arī cēlies vārds garenfasāde – garākā ēkas ārsiena, bet gala fasāde ir ēkas īsākā ārsiena. Ieejas mezgla izvietošana nav saistāma ar garenfasādi vai gala fasādi. Par ēkas gala fasādi parasti uzskata īsāko fasādi, kurai ir mazāk logu, līdz ar to arī attālums starp blakus esošo dzīvojamo ēku var būt mazāks.

Ministru kabineta 2015. gada 30. jūnija noteikumu Nr. 340 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas”” 33. punktā noteikts, ka minimālos attālumus starp daudzdzīvokļu ēkām nosaka vietējās pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos saskaņā ar insolācijas un apgaismojuma prasībām psiholoģiskā komforta nodrošināšanai. Minimālie attālumi:

  • starp ēku garenfasādēm – ne mazāk par 15 metriem divu un triju stāvu ēkām un ne mazāk par 20 metriem – četru stāvu un augstākām ēkām;
  • starp ēku gala fasādēm, kurās ir dzīvojamo istabu logi, – ne mazāk par 10 metriem;
  • starp vienas ēkas garenfasādi un tai pretī izvietoto otras ēkas gala fasādi – ne mazāk par 10 metriem.

Ministrijas ieskatā, ja garenfasādes un gala fasādes izmēri ir vienādi un arī fasādes aizņemtā logu platība ir vienāda, būtu piemērojams attālums, ko Latvijas būvnormatīvā nosaka starp dzīvojamo ēku garenfasādēm.

Tātad regulējums pieļauj pašvaldībai noteikt citus attālumus starp daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām, ievērojot Latvijas būvnormatīvā LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas” noteiktos minimālos attālumus. Latvijas būvnormatīvā minētos minimālos attālumus starp daudzdzīvokļu ēkām var neievērot, ja ēka ir plānota īpaši sarežģītos pilsētbūvniecības apstākļos (kultūrvēsturiskā zona, pilsētas centra zona) vai pašreizējā perimetrālajā apbūvē un pašvaldība teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos ir noteikusi šādas teritorijas. Vēršam uzmanību, ka attālumi starp dzīvojamām ēkām ir skatāmi kopsakarā ar insolācijas prasībām.

Lai izvērtētu, vai konkrētā gadījumā ir ievēroti Latvijas būvnormatīvā LBN 211-15 noteiktie minimālie attālumi starp dzīvojamām ēkām un insolācijas prasības, kā arī pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos noteiktais, būtu jāvēršas būvvaldē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas