E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30787
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Pārvaldniekam nav obligāti jāsastāda akts apdrošināšanas gadījumos

J
jautā:
22. oktobrī, 2023
Inese

Labdien! Iespējams, apsaimniekotāja nolīgtā uzņēmuma dēļ, kas nebija aizgriezis ventili centrālapkures caurulei bēniņos un ielaidis tajā ūdeni, tika applūdināts dzīvoklis zem bēniņiem un arī dzīvoklis 2. stāvā. Dzīvoklis 3. stāvā bija apdrošināts. Tika pieteikts apdrošināšanas gadījums, kā arī apsaimniekotājiem lūgts sastādīt aktu par negadījuma cēloni (to prasa arī apdrošinātāji). Nedēļas laikā notikuma vietā neieradās ne apdrošinātāji, ne apsaimniekotājs. Bēniņos grīda jau bija gandrīz izžuvusi. Vai ir konkrēti likumdošanas akti, kas nosaka, cik ilgā laikā avārijas gadījumā apsaimniekotājiem un apdrošinātājiem ir jāierodas fiksēt negadījuma vietu? Abas iestādes sākotnēji to solīja izdarīt trīs darba dienu laikā, bet tas netika izdarīts. Paldies!

A
atbild:
21. novembrī, 2023

Jautājumā aprakstītā situācija ir saistīta ar atbildīgā noteikšanu par zaudējumiem, kas nodarīti dzīvokļu īpašnieku kopībai un atsevišķam dzīvokļa īpašniekam, kā arī pieteikto apdrošināšanas gadījumu. Līdz ar to situācija ir jāskata saistībā ar pierādījumu iegūšanu, lai saņemtu atlīdzību par negadījumu, kā arī celtu prasību pret personu, kas ir atbildīga par zaudējumu nodarīšanu.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanu regulējošie normatīvie akti nenoteic, ka pārvaldniekam būtu jāsastāda akts apdrošināšanas gadījumos. Šāds akts var tikt sastādīts, tomēr ne apdrošināšanas gadījuma pieteikšanai, ne prasības celšanai tas nav obligāts priekšnoteikums, un konkrēto faktu (pierādījumus) var fiksēt arī citos veidos. Pierādījumus var fiksēt, piemēram, ar liecinieku palīdzību, foto vai video fiksāciju, kā arī, ja ir nepieciešama augstāka ticamība, fakta konstatācijai pieaicinot zvērinātu tiesu izpildītāju.

Kā to nosaka Civilprocesa likuma 92. pants, pierādījumi ir ziņas, uz kuru pamata tiesa nosaka tādu faktu esamību vai neesamību, kuriem ir nozīme lietas izspriešanā. Savukārt Civilprocesa likuma 97. pants noteic, ka nekādiem pierādījumiem nav iepriekš noteikta spēka, kas saistītu tiesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas