E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12618
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai tiesu izpildītājs rīkojies pareizi?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2017
Ventis Vītols

Sveiki! Man caur tiesu ir piespriests maksāt uzturlīdzekļus diviem bērniem, ko es arī darīju labprātīgi, līdz pēkšņi pēc tiesas dienas, kurā no manis kā no bezdarbnieka piesprieda 150 eiro, kļuvu par parādnieku, jo bija radusies starpība no prasības celšanas brīža līdz tiesas dienai. Parāda summa radās vairāk nekā 300 eiro apmērā. Tā kā es esmu bezdarbnieks un man ir vēl viens bērns, kuram ir jāmaksā 95 eiro uzturlīdzekļi, tad es bērna mātei paskaidroju, ka es tādu summu uzreiz nevaru sadabūt, bet, ja viņa ir ar mieru, tad es to parādu varu samaksāt pakāpeniski pa daļām. Bērna māte tam nepiekrita. Es pēc sprieduma saņemšanas pārsūdzēju un tiesā vinnēju, man uzturlīdzekļu summu nolaida uz 95 eiro. Bērna māte pēc tiesas sprieduma saņemšanas uzreiz izņēma izpildrakstu un vērsās pie tiesu izpildītāja. Tiesu izpildītājs momentā uzlika roku manam bezdarbnieka pabalstam, atstājot tikai 190 eiro, un pilnai laimei vēl bloķēja manu bankas kontu, uz kuru tika ieskaitīts bezdarbnieka pabalsts. Bloķēja, tādēļ man pat nav iespējams ar bankas pārskaitījumu samaksāt uzturlīdzekļus abām bērnu mātēm uz bankas kontiem, kas man ir teikts spriedumos – ka jāveic pārskaitījums. Vai tiesu izpildītājs ir rīkojies pareizi un atbilstoši likumam, bloķējot manu bankas kontu, liedzot man pārskaitīt uzturlīdzekļus caur bankas kontu bērnu mātēm?

A
atbild:
04. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Elvijs Vēbers, zvērināts advokāts

Atbilstoši Civilprocesa likuma 1. pielikumam piedziņu nevar vērst uz naudu minimālās mēneša darba algas apmērā uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu. Civilprocesa likuma 596. pants paredz, ka piedziņu nevar vērst uz pabalstiem un tamlīdzīgiem ienākumiem.

Taču reālajā dzīvē tiesu izpildītājs nezina, no kādiem avotiem nākusi nauda, kuru banka ietur un pēc tam pārskaita tiesu izpildītājam. Parādnieka paša interesēs ir vērsties pie tiesu izpildītāja un paskaidrot, kādi ir viņa ienākumi, tostarp, ka parādnieks saņem pabalstus, arī bērnu naudas u. tml. Piemēram, uzrādīt konta izdruku, kurā redzams, ka katru mēnesi tādu un tādu summu saņem kā pabalstu, un jāvienojas ar tiesu izpildītāju, ka šī nauda netiks ieturēta.

Parasti bankas atļauj veikt naudas pārskaitījumus klātienē bankā, bloķēta ir tikai internetbanka un maksājumu karte. Tas ir tāpēc, lai banka varētu kontrolēt parādnieka izdevumu apmēru mēnesī, lai tas nepārsniedz likumā noteikto minimumu, uz kuru nevar vērst piedziņu. Katrai bankai var būt atšķirīga kārtība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas