E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9885
Lasīšanai: 2 minūtes

Par zaudējumu atlīdzības piedziņas iespējām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2016
Juris

Kādā veidā mana māte varētu saņemt no tirdzniecības centra īpašniekiem kompensāciju par nelaimes gadījumu, kad viņai sareiba galva un viņa apstājās automātiskajās durvīs, kas, veroties ciet, iesita pa muguru, kā rezultātā viņa krita un lauza kāju un roku. Ārsti sacīja, ka viņa nekad vairs neatgūs kustību spējas (iespējams, nespēs patstāvīgi staigāt). Otrkārt, jāapmaksā rēķini par slimnīcām un atrašanos rehabilitācijas iestādēs. Naudu vajag tagad, bet, iespējams, ka rehabilitācija būs vajadzīga ilgstoši, tādēļ kopējos izdevumus ir grūti aprēķināt. Kādu summu pieprasīt no veikala īpašnieka, ja vēlamies panākt pirmstiesas vienošanos, vai iespējams to darīt ar jurista starpniecību, jo man nav nekāda pieredze šādās lietās? Vai labāk tomēr uzreiz iet uz tiesu? Krimināllieta ir ierosināta, bet izskatās, ka vienīgie pierādījumi par notikušo ir manas mātes liecība policijai, jo kamera pie durvīm nebija uzstādīta un inspektore pirms krimināllietas ierosināšanas nav savākusi liecinieku liecības.

A
atbild:
04. augustā, 2016

Pēc situācijas apraksta ir pieņemams, ka ir veikta resoriskā pārbaude, un konkrētajā gadījumā neliekas, ka pastāvētu noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes. Jūs pati rakstāt, ka Jūsu mātei "sareiba galva un viņa apstājās automātiskajās durvīs, kas, veroties ciet, iesita pa muguru".

Faktiski Jūs varat vērsties tiesā pret veikala īpašnieku un prasīt zaudējumu atlīdzību un morālā kaitējuma kompensāciju. Varētu rasties problēmas ar atbildētāja noteikšanu. Ja, piemēram, īpašnieks telpas ir iznomājis, tad atbildētājs būs nomnieks, jo viņš būs īpašuma faktiskais valdītājs. Nepieciešams būs arī ekspertīzes slēdziens, kas apliecina, ka veselības kaitējums ir radies cēloniskā sakarā ar aprakstīto situāciju. Būs arī jāpierāda atbildētāja vaina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas