E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9535
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Narkotisko vielu iespaida noteikšana transportlīdzekļa vadītājam

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2016
Jevgēnijs

Labdien! Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 43.5 panta 2. punktu narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes konstatēšanas kārtību nosaka Ministru kabinets, savukārt MK noteikumi Nr. 15 nosaka kārtību, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids. Šo normatīvo aktu 27. punkts nošķir sekojošos pārbaudītās personas stāvokļus, kas saistīti ar narkotisko vai citu apreibinošu vielu lietošanu: 1) 27. punkta 4. apakšpunkts – ir konstatēts narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids (norādot, vai iespaids konstatēts klīniski vai laboratoriskos izmeklējumos); 2) 27. punkta 7. apakšpunkts – ir konstatēts konkrētas vielas lietošanas fakts, bet nav konstatēts narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids. No tā, ka minētais normatīvais akts nošķir šos pārbaudītas personas stāvokļus, var secināt, ka ārstam – narkologam medicīniskās pārbaudes laikā ir uzlikts pienākums nošķirt šos divus dažādus pārbaudītās personas stāvokļus. Balstoties uz ko ārsts – narkologs nošķir šos pārbaudītās personas stāvokļus? Kādā gadījumā pārbaudītās personas konstatētam stāvoklim apstiprina narkotisko vielu iespaidu un kādā gadījumā narkotisko vielu lietošanas faktu? Situācijas piemērs: Sakarā ar aizdomām par narkotisko vielu lietošanu tiek apstādināts transportlīdzeklis, un automašīnas vadītāju nogādā uz medicīnisko pārbaudi. Ārsts – narkologs klīniski nav konstatējis narkotisko vielu iespaidu, un automašīnas vadītājam tika atļauts vadīt automašīnu. Pēc bioloģiskās vides ekspertīzes tika konstatēts, ka automašīnas vadītāja asinīs nav konstatētas narkotiskās vielas, bet urīnā – ir konstatētas. Tas, ka asinīs narkotiskās vielas netika konstatētas, liecina par to, ka tās tika lietotas pirms dažām dienām (20-40 h). Kāds stāvoklis tiks apstiprināts automašīnas vadītājam? Paldies!

A
atbild:
26. maijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 15 “Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids” narkotisko vielu iespaids medicīniskās pārbaudes protokolā tiek konstatēts, laboratoriski nosakot konkrētas narkotiskās vielas lietošanas faktu, kā arī novērtējot klīniskos simptomus. Tādējādi medicīniskā pārbaude ārstniecības iestādē ietver ne tikai bioloģisko paraugu ņemšanu un to laboratorisko izmeklēšanu, bet arī personas pārbaudi pēc viņas runas un ārējā izskata. Tikai pēc laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanas ārsts pabeidz sastādīt medicīniskās pārbaudes protokolu, ierakstot saņemtos rezultātus un sniedzot galīgo atzinumu.

Medicīniskās pārbaudes protokolā detalizēti apraksta rezultātus, kas iegūti, veicot medicīnisko pārbaudi, un apstiprina vienu no Ministru kabineta noteikumu Nr. 394 “Alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekmes pārbaudes kārtība” 29. punktā uzskaitītajiem iespējamajiem pārbaudītās personas stāvokļiem:

  1. nav konstatēta alkohola ietekme;
  2. nav konstatēta narkotisko, psiho­tropo vai toksisko vielu ietekme;
  3. nav konstatēta alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme, bet ir novērojami funkcionālā stāvokļa traucējumi, kuru dēļ nepiecie­šams izvairīties no atrašanās paaugstinātas bīstamības apstākļos;
  4. ir konstatēta alkohola ietekme;
  5. ir konstatēta narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme;
  6. ir konstatēta alkohola un narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme vienlaikus;
  7. ir konstatēts konkrētas vielas lietošanas fakts, bet nav konstatēta narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme;
  8. ir konstatēts alkohola reibums;
  9. ir konstatēts narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu reibums;
  10. ir konstatēts medikamentozs reibums;
  11. narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu reibums (ietekme) konstatēts klīniski.

Kritēriji atzinuma sniegšanai formulēti Nacionālā veselības dienesta sagatavotajā izvērstajā medicīniskās tehnoloģijas metodes aprakstā “Alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu ietekmes noteikšanas medicīniskās pārbaudes”, kurā teikts – ja nekonstatē klīnisko simptomātiku, bet laboratoriski bioloģiskā vidē ir atrasta konkrēta viela, tad sniedz atzinumu, ka “ir konstatēts konkrētās vielas lietošanas fakts, bet nav konstatēta narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu ietekme”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas