E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9491
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Apliekamie ienākumi un nodokļa atbrīvojumi noteikti likumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2016
Katrina

Labdien, manam vectēvam, kurš ir pensijā, ir nedeklarēti 10 000 eiro, kurus viņš vēlas pārskaitīt man. Vai šajā gadījumā vectēvam būs jāraksta paskaidrojums par esošo summu? Kas jānorāda bankas maksājuma uzdevumā? Vai būs jāmaksā nodoklis no šīs pārskaitāmās summas? Vai man būs jādeklarē šī summa? Paldies!

A
atbild:
24. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No privātā kārtā saņemta pārskaitījuma kontā nodokļi nav jāmaksā. Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” uzskaitīts, no kādiem ienākumiem jāmaksā nodoklis, kā arī noteikti nodokļa atbrīvojumi saistībā ar radniecību, piemēram, dāvinājuma gadījumā.

Saņemot ar nodokli neapliekamus ienākumus, ja summa pārsniedz 4000 eiro gadā, jāiesniedz ienākumu deklarācija Valsts ieņēmumu dienestā.

Kredītiestādēm tiesību akti nosaka pienākumu sniegt ziņas par klientu neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem.

VID kontrolē arī fizisko personu izdevumu atbilstību ienākumiem. Datorizēta riska novērtēšanas sistēma RASA atlasa fiziskās personas, par kurām informācija liecina: tām ir visaugstākais risks, ka nav deklarēti visi ienākumi un/vai nav nomaksāti nodokļi pilnā apmērā. RASA tiek izmantota preventīvo un kontroles pasākumu atlasei fiziskajām personām, kuras nedeklarē vai nepilnīgi deklarē ienākumus; nereģistrētas saimnieciskās darbības identificēšanai, kā arī personām, kuru izdevumi pārsniedz deklarētos ienākumus. Ja tiek konstatēta izdevumu neatbilstība ienākumiem, VID var prasīt paskaidrot jautājumus par ienākumiem un nodokļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas