E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8905
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālā dienesta lēmumu var pārsūdzēt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2016
Eva

Labdien, pieteicos trūcīgas personas statusam, bet man tika atteikts. Man pieder dzīvoklis ne visai labā stāvoklī, par kuru mēnesī saņemu īres maksu 15 eiro. Īrnieki nebija maksājuši komunālos maksājumus, un bija sakrājies parāds. Lai ātrāk to nokārtotu, viņi man pārskaitīja parādu uz bankas kontu, un es savukārt naudu uzreiz pārskaitīju namu apsaimniekotājiem. Kad griezos sociālajā dienestā, īrnieku parāds, kas uzrādās manā kontā, tika uzskatīts par maniem ienākumiem, kaut arī ir redzams, ka nauda tika pārskaitīta namu apsaimniekotājam. Vai ir korekti tā rīkoties? Kādas priekšrocības dod trūcīgas personas statuss?

A
atbild:
09. februārī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai saņemtu trūcīgās personas statusu, sociālajā dienestā ir jāiesniedz Iztikas līdzekļu deklarācija. Tas ir viens no dokumentiem, ko paredz Ministru kabineta noteikumu Nr.299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu 1.pielikums (veidlapa). Iztikas līdzekļu deklarācijā lūdz novērtēt deklarācijā norādīto personu atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, sniedzot veidlapā prasītās ziņas.

Deklarāciju paraksta iesniedzējs, apliecinot deklarācijā norādīto ziņu patiesumu.

Pašvaldības sociālais dienests pārbauda deklarācijā sniegtās ziņas, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu) vai pieprasot ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī privātpersonām, ja nepieciešams, pieprasot arī ziņas apliecinošus dokumentus un apsekojot ģimeni (personu) dzīvesvietā. Par to tiek aizpildīts Akts ģimenes (personas) apsekošanai dzīvesvietā (MK noteikumu 2.pielikums).

Sociālajā dienestā katram klientam tiek iekārtota lieta. Tajā ir ne tikai dokumenti, ko iesniedz klients, bet arī sociālā darbinieka informācija, piemēram, sarunas apraksts, protokols par saņemto informāciju.

Ja neesat apmierināta ar pašvaldības sociālā dienesta lēmumu par atbilstību vai neatbilstību trūcīgas personas statusam un piešķirto vai atteikto sociālo palīdzību, rakstiski izsniegtu lēmumu var apstrīdēt pašvaldības domē. Iesniegumā Jūs no savas puses arī varat minēt visus apstākļus, faktus un dokumentus, kas pierādītu tiesības uz sociālo palīdzību.

Pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ģimenēm, kurām ir mazi ienākumi, ir paredzēts sociālais atbalsts. To nosaka Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. Sociālos pabalstus maksā pašvaldība: pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalstu. 

Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Šāds ienākumu līmenis valstī noteikts jau minētajos Ministru kabineta noteikumos. Ja ienākumi nesasniedz šo summu, pašvaldība piešķir trūcīgā statusu, kā arī maksā pabalstus kārtībā, kāda noteikta konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos.

Sociālās palīdzības pabalstu nepiešķir, ja persona atteikusies no līdzdarbības savas situācijas uzlabošanā vai noteiktā laikā nav iesaistījusies pasākumos savas sociālās problēmas risināšanai, kā arī tad, ja sniegusi nepatiesas ziņas vai atteikusies sniegt ziņas par ienākumiem, īpašumiem un citiem apstākļiem, kas raksturo tās spēju nodrošināt pamatvajadzības un iesaistīties pasākumos savas sociālās problēmas risināšanai.

Trūcīgie cilvēki var saņemt arī atbalstu maksājumiem par patērēto elektroenerģiju, kā arī ir atbrīvoti no pacienta iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas