E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32469
Lasīšanai: 3 minūtes

Rīcībspēju ierobežo tiesa, aizgādni ieceļ bāriņtiesa

J
jautā:
20. aprīlī, 2024
Irēna

Vīra māsa ir ievietota pansionātā kā vientuļā pensionāre. Piemaksu par uzturēšanos veic novada pašvaldība. Vai ir iespēja nodibināt aizgādniecību, lai rīkotos ar viņai piederošo nekustamo īpašumu? Vīra māsai ir demence, un viņa ir rīcībnespējīga, bet aprūpes iestādes vadītāja neļauj medicīniski noformēt dokumentu par veselības stāvokli. 

A
atbild:
24. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Personas rīcībspēju var ierobežot tikai tiesa. Lai noteiktu rīcībspējas ierobežojumu, tam jābūt absolūti nepieciešamam, un prasības pieteicējam jānorāda, ka ar citiem līdzekļiem nav iespējams nodrošināt personas tiesību un interešu aizstāvību. 

Rīcībspēju nevar atņemt pilnībā, bet var noteikt tikai ierobežojumus konkrētās jomās: izdarīt un saņemt maksājumus; slēgt darījumus; rīcībai ar mantu un tās pārvaldību; komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšanai. 

Personiskās nemantiskās tiesības ierobežot nedrīkst, piemēram, tiesības brīvi pārvietoties, izvēlēties savu dzīvesvietu, tiesības vērsties valsts un pašvaldību iestādēs, saņemt pakalpojumus, jautājumos par aizgādņa iecelšanu un atcelšanu u. c. 

Pieteikumu rīcībspējas ierobežošanai var iesniegt tikai pati persona, tās tuvākie radinieki vai prokurors. Jebkurai citai personai šajā jautājumā vispirms jāvēršas pie prokurora. Prokurors izvērtēs, vai iesniegums ir pamatots, un pats iesniegs pieteikumu tiesā, ja tas būs nepieciešams. 

Pieteikumā tiesai ir jāpaskaidro, kādu iemeslu dēļ personai būtu jāierobežo rīcībspēja, un jāiesniedz pierādījumi, kas to pamato. 

Ja ir pamats personas rīcībspējas ierobežošanai, tad pēc tiesas sprieduma bāriņtiesa ieceļ personai aizgādni. 

Civillikuma 360. pantā noteikts: ja tiesa ierobežo personas rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ, tā paziņo par to bāriņtiesai, kas pēc vajadzības ieceļ pār šo personu vienu vai vairākus aizgādņus, kam uzdod rīkoties tiesas noteiktajā apjomā. Aizgādnis nodrošina aizgādnībā esošās personas kopšanu, tomēr viņam nav pienākuma pašam kopt šo personu. 

Bāriņtiesa nodrošina aizgādnībā esošās personas tiesību un tiesisko interešu aizsardzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas