E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8697
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja ir iebildumi pret mērnieka darbu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2016
Sandra

Mērnieks izmērīja zemi, iesprauda kupicas un noslēdza aktu, bet nākamajā rītā kaimiņiene aizbrauca uz Domi un izteica pretenzijas par robežu, precīzāk, robežas līnijas maiņu, pamatojoties, ka ja mēs uzliksim sētu, tad logos nespīdēs gaisma, kaut arī loga tajā pusē nav. Kādas likumiskās pretenzijas pret robežu var izteikt, ja šim kaimiņam nav likumīgas īpašuma tiesības, ja mērnieka akts ir jau parakstīts? Ko iesākt šādā situācijā?

A
atbild:
26. janvārī, 2016

Mērnieks robežu apsekošanu veic saskaņā ar MK noteikumu Nr.1019 „Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” 61.punktu – robežu apsekošanu organizē un veic mērnieks, uzaicinot ierosinātāju un pierobežniekus. Uzaicinājumam pievieno aktu par konstatēto robežu neatbilstību, ja tāds ir sastādīts.

Iebildumu gadījumā mērnieks rīkojas saskaņā ar MK noteikumos Nr. 1019 minēto kārtību:

69.punkts nosaka, ja ierosinātājs vai pierobežnieks nepiekrīt robežas apsekošanas aktā norādītajiem faktiem (par robežas vai robežpunkta izvietojumu apvidū) un izsaka iebildumus pret robežas atrašanās vietu apvidū, izteiktos iebildumus mērnieks pieraksta robežas apsekošanas aktā un iebildumu cēlājs zem tiem parakstās. Ja pierobežnieks, kurš cēlis iebildumus, atsakās savus iebildumus parakstīt, pierobežnieka iebildumi nav spēkā un mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus turpina.

70.punkts nosaka, ka, ja pierobežnieka iebildumu pamatojums neattiecas uz robežas apsekošanas aktā norādītajiem faktiem (nav saistīti ar robežas vai robežpunkta izvietojumu apvidū), mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus turpina, pamatojumu norādot robežas apsekošanas aktā.

71. punkts nosaka, ja pierobežnieka izteiktie iebildumi pret robežas izvietojumu apvidū var būt pamatoti, mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus pārtrauc un nekavējoties sagatavo darba pārtraukšanas aktu.

72. punkts nosaka, ja mērnieks 30 kalendāra dienu laikā izvērtē un sagatavo atzinumu par iebildumu pamatotību un darbu turpināšanu. Atzinumu nosūta ierosinātājam un pierobežniekam, informējot par zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu turpināšanu.

73. punktā teikts, ja mērnieks atzīst pierobežnieka iebildumus par pamatotiem, viņš atkārtoti apseko robežu.

74. punktā teikts, ja mērnieks atzīst iebildumus par nepamatotiem un pierobežnieks nepiekrīt mērnieka atzinumam, pierobežniekam ir tiesības robežas apsekošanai pieaicināt citu mērnieku. Par cita mērnieka pieaicināšanu un zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu uzsākšanu pierobežnieks, skaitot no šo noteikumu 72.punktā minētā atzinuma nodošanas pastā, informē 15 kalendāra dienu laikā un 60 kalendāra dienu laikā iesniedz cita mērnieka atzinumu par veiktajiem darbiem.

75. punkts paredz, ka mērnieks turpina zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus, neņemot vērā pierobežnieka iebildumus, ja:

  • pierobežnieks 60 kalendāra dienu laikā nav iesniedzis cita mērnieka atzinumu;
  • pierobežnieka iesniegtais cita mērnieka atzinums nav pretrunā ar mērnieka atzinumu.

Saskaņā ar 76. punktu, ja pierobežnieka iesniegtais cita mērnieka atzinums ir pretrunā ar mērnieka atzinumu, jautājumu par robežu izvietojumu apvidū risina civiltiesiskajā kārtībā.

Savukārt, ja zemes īpašnieks vēlēsies uzstādīt sētu, tad pēc saskaņojuma būs jāvēršas attiecīgajā būvvaldē, saskaņā ar Būvniecības likuma 7.pantu, būvatļaujas izsniegšana un būvniecības procesa tiesiskumu nodrošināšana savā administratīvajā teritorijā ir pašvaldības būvvaldes kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas