E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8406
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Piespiedu zemes nomas maksai piemēro PVN

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2015
vija

Vai nav noņemts nodoklis 21% uz zemi, no mājas apsaimniekotāja saņēmām par zemes nomu 13.44 un 21%. Vai tas ir pareizi? Paldies.

A
atbild:
27. novembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja daudzdzīvokļu māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, no šā gada dzīvokļu īpašniekiem nav jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) par šo zemi. To maksā pats zemes īpašnieks, respektīvi,  zemes nomniekam piespiedu dalītā īpašuma gadījumā vairs nav jākompensē zemes īpašniekiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājums. NĪN zemei ir 1,5%.

Savukārt 21% ir pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Piespiedu zemes noma par atlīdzību ir pakalpojuma sniegšana, kas Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir ar pievienotās vērtības nodokli apliekams darījums. Reģistrēts nodokļa maksātājs izraksta nodokļa rēķinu vai nodrošina, ka trešā persona izraksta nodokļa rēķinu.

Tātad, ja zemes īpašnieks ir reģistrējies PVN maksātāju reģistrā, zemes nomas maksai papildus tiek piemērots pievienotās vērtības nodoklis atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai likmei – 21%.

Pašreiz atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52.panta pirmās daļas 25.punkta a) un b) apakšpunktam ar nodokli neapliek iedzīvotājiem sniegto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu saskaņā ar pārvaldīšanas līgumā iekļautajiem maksājumiem, kā arī dzīvojamo telpu īri.

Ja Jums kaut kas nav saprotams maksājuma kvītī, tas jānoskaidro apsaimniekošanas uzņēmumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas