E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8316
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa ir prioritāra

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2015
Aigars

Labdien! Bērna māte ir vērsusies tiesā, jo šobrīd nespēju pilnā apmērā pildīt savstarpēji noslēgto vienošanos par uzturlīdzekļu nodrošināšanu bērnam (noslēgtais uzturlīdzekļu līgums paredz, ka maksāju bērna mātei 400 EUR mēnesī). Kā un kādā apmērā notiks uzturlīdzekļu piedziņa, ņemot vērā to, ka uz manu darba algu tiek vērsta piespiedu parāda piedziņa par kredītu bankai? Ja alga "uz rokas" ir 700 EUR, vispirms tiks atvilkti uzturlīdzekļi bērnam un tad tiks veikts atvilkums bankai? Paldies!

A
atbild:
27. novembrī, 2015

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu uzturēt  bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Ja starp vecākiem ir bijusi notariāli apstiprināta vienošanās par uzturlīdzekļu maksājumiem un šī vienošanās netiek pildīta, un māte ir vērsusies tiesā, tad uzturlīdzekļi tiks piedzīti ar atpakaļejošu datumu (piedzīts tiks uzkrātais uzturlīdzekļu parāds).

Uzturlīdzekļu piedziņu regulē Civilprocesa likuma 594.panta pirmās daļas 1.punkts: no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā — saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Proti, tas nozīmē, ka minimālā summa, ko no Jums iespējams ieturēt, ir 400 eiro mēnesī, taču atbilstoši likumam līdz uzturlīdzekļu parāda dzēšanai darba devējam ir tiesības Jūsu rīcībā saglabāt tikai  ½ no minimālās algas.

Jā, uzturlīdzekļu piedziņa konkrētajā situācijā notiks prioritāri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas