E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8212
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja nelīdz pārrunas, tad jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2015
Vilnis Veldre

Kā rīkoties, ja kaimiņš bojā servitūta ceļu un ir uztaisījis trīs uzbrauktuves, kas neatrodas uz viņa zemes? Ceļš atrodas uz blakus kaimiņa zemes.

A
atbild:
17. novembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Lai sniegtu plašāku atbildi, ir jāzina vairāk faktu. Pirmkārt, vai ceļa servitūts ir oficiāli nostiprināts zemesgrāmatā, vai tikai par tādu tiek uzskatīts (kā nereti mēdz būt). Otrkārt, kurš ir kalpojošais un kurš – valdošais īpašums un attiecīgi – kādas kuram īpašniekam tiesības un pienākumi.

Ja ceļa servitūts nav nostiprināts zemesgrāmatā, tad kaimiņiem savas domstarpības jācenšas atrisināt pārrunu un kompromisa ceļā. Ja to izdarīt nav iespējams, tad ar tiesas lēmumu jānodibina ceļa servitūts un tad konflikts jārisina likumā paredzētā kārtībā, visticamāk, tātad tiesas ceļā.

Ja ceļa servitūts ir oficiāli nodibināts, tad arī, protams, pirmā iespēja ir sarunas ar ceļa bojātāju. Ja tas neizdodas, var vērsties ar iesniegumu pašvaldības policijā, kas, iespējams, konstatēs administratīvu pārkāpumu un vainīgajam uzliks sodu.

Ja nelīdz nekas, tad vienīgā iespēja ir vērsties ar iesniegumu tiesā.

Par ceļa servitūta dibināšanu un tā lietotāju tiesībām un pienākumiem skaidrojums atrodams LV portāla rakstā „Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas