E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7978
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par tiesībām uz pašvaldības dzīvokli

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2015
aija

Labdien. Es vēlos zināt, ja es 5 gadus jau īrēju pie saimnieka dzīvokli un tagad gribu savu pašvaldības dzīvokli, bet pašvaldība atsaka, jo esmu pierakstīta pie mātes. Mēs ar vīru un bērniem, kurš viens ir invalīds, nevaram iet dzīvot pie manas mātes, jo tur ir divas istabas un dzīvoklis ir sliktā stāvoklī vecā mājā.

A
atbild:
18. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

To, vai ģimenei vai atsevišķam cilvēkam varētu būt tiesības uz pašvaldības īres dzīvokli, lemj pašvaldība, ievērojot šim nolūkam rakstītos likumus. Likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosaka, kuras personas ir tiesīgas saņemt palīdzību dzīvojamo telpu jautājumu risināšanā, kā arī kārtību, kādā šī palīdzība tiek sniegta iedzīvotājiem.

Likuma 11.pants "Dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtība" paredz pašvaldībai tiesības izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu vienīgi šajā likumā noteiktajām personām un ievērojot šā likuma, likuma "Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām mājām", likuma "Par dzīvojamo telpu īri" un likuma "Par dzīvokļa īpašumu" noteikumus. 

Likumā ir noteikts, kam vispirms ir tiesības uz palīdzību: tās ir personas, kurām neatliekami sniedzama palīdzība (13.pants), un personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām (14.pants). Pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14.pantā un kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu.

Tādas tiesības pašvaldībām ir paredzētas likuma 15.pantā (Personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas vispārējā kārtībā). Viens no kritērijiem, lai būtu tiesības pretendēt uz pašvaldības dzīvokli pirmām kārtām, ir ienākumi, proti, vai ģimene ir maznodrošināta.

Likuma 6.pantā ir noteikta kārtība, kādā persona atzīstama par tiesīgu saņemt palīdzību pašvaldībā. Dokumentus, kas nepieciešami, lai apliecinātu personas tiesības saņemt palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos. Minētos dokumentus valsts un pašvaldību institūcijas personai izsniedz bez maksas.

Lai saņemtu pamatotu atbildi no pašvaldības, ieteicams vērsties tajā ar rakstisku iesniegumu, uz kuru arī saņemsiet rakstisku atbildi.

Jāpiebilst, ka dzīvokļa īres tiesību piešķiršana nav vienīgais palīdzības veids. Trūcīgām un maznodrošinātām personām pašvaldības piešķir dzīvokļa pabalstu, ko iespējams saņemt arī tad, ja dzīvokli īrē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas