E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7898
Lasīšanai: 3 minūtes

No māmiņalgas un vecāku pabalsta drīkst veikt ieturējumus parādu dzēšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2015
Evija

Labdien! Pirms 7 gadiem man bija tiesa un piedzina uzturlīdzekļus manai meitai, kura palika pie tēva dzīvot, jo nebiju spējīga maksāt mēneša naudu, jo paliku bez darba. Tagad man ir otrs bērns, un es saņemu bērna naudu 171 eiro un 11 eiro, jo viņai ir gadiņš un plus kopšanas pabalsts, kurš katru mēnesi man ir dažāds, lielākā summa 85 eiro. Nu ir pagājuši 7 gadi, un es neesmu ne centa maksājusi, jo es esmu strādājusi pa 120 eiro mēnesī par apkopēju. Tagad man mans bankas konts ir bloķēts un man izmaksā tikai 160 eiro, pārējo summu man ietur, plus man noņem 13 eiro komisijas naudu. Es tiesu izpildītājai nosūtīju konta izrakstu un iesniegumu. Man kontu neatbloķēja un teica, ka viņiem ir tiesības ieturēt arī manu kopšanas pabalstu, jo kaut kas jāmaksā arī ir. Tad jautājums, vai tad netiek ieturēti no 360 eiro 50 procenti? Ja 85 eiro tiek vispār paņemti prom un beigās es vispār neko nesaņemu, jo bērna nauda ir bērna nauda, bet mana nauda, jo es strādāju un tagad sēžu mājās un neko nesaņemu personīgi. Cik zinu, minimālā alga ir 360 eiro, un no tās var ieturēt tos 50 procentus, bet mans kopšanas pabalsts ir 85 eiro! Varētu lūdzu izskaidrot?

A
atbild:
10. septembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civilprocesa likuma 594.pants paredz, ka uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā parādniekam ir saglabājama darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā (64,03 eiro). Tātad kopā tas būtu 180 eiro + 64,03 eiro, ja apgādībā ir viens nepilngadīgs bērns.

Tā sauktā māmiņalga ( vecāku pabalsts)  ir valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts, ko sievietei izmaksā VSAA un  atbilstoši Civilprocesa likuma 595.panta 2.daļai tie ir darba samaksai pielīdzināti maksājumi.  Tas nozīmē, ka gan māmiņalga jeb vecāku pabalsts ir pakļauts parāda piespiedu piedziņai un no šīs summas drīkst veikt ieturējumus.

Savukārt  bērna kopšanas pabalsts ir valsts sociālais pabalsts un no tā atvilkumus veikt nedrīkst.

Kamēr Jūs nebūsiet segusi visas parādsaistības, bankas konts Jums būs bloķēts.

Ja ir kādas neskaidrības par parādu piedziņas lietu vai, piemēram, vēlaties zināt, cik liels ir Jūsu parāda apmērs, Jūs varat klātienē tiesu izpildītāja birojā lūgt iepazīties ar savu izpildu lietu un lūgt tiesu izpildītāja skaidrojumu par piedzenamajām summām.  Diemžēl parādi ir un paliek parādnieka atbildība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas