E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7711
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūlijā, 2015
Viktors

Labdien. Man ir jautājums, cik lieli tagad ir alimenti? Man ir tāda situācija, man ir dēls no pirmās sievas un tagad man ir jauna ģimene – sieva, kura nestrādā, un mazs (1 gads) dēliņš. Jautājums ir tāds – cik daudz alimentus man vajag maksāt pirmajam dēlam? Es strādāju ārzemēs, bet šobrīd strādāju tikai es, mums ir hipotēka (māja), un mana alga nav tik liela, lai visu apmaksātu. Pēdējos 5 gadus alimentos pirmajam dēlam es maksāju 180-200 eiro mēnesī. Kad piedzima vēl viens bērns, es maksāju 140 pēdējo gadu. Bet mums ir grūti, problēmas ar naudu, tāpēc ka sieva pagaidām nestrādā, varbūt es varu maksāt mazak pirmajam dēlam? Tie nav oficiāli alimenti. Liels paldies jums.

A
atbild:
03. augustā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli. Taču, lai nebūtu tā, ka viens no vecākiem paziņo, ka viņam naudas nav un tāpēc uzturlīdzekļus nemaksās, šī paša likuma panta piektā daļa paredz katra vecāka pienākumu, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, katram savam bērnam nodrošināt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Procentuālā daļa no Latvijas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas, kas jānodrošina katram bērnam, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam". Tā kā no 2015.gada 1.janvāra Latvijā noteiktā minimālā mēneša darba alga ir 360 eiro, minimālo uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas