E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7679
Lasīšanai: 2 minūtes

Paternitātes atvaļinājums jāizmanto divu mēnešu laikā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2015
jānis

Labdien, ko man darīt ? Piedzima bērns, un es vēlos paņemt desmit dienas tēva atvaļinājuma, bet lieta tāda, ka darbavietā daudzi ir atvaļinājumā un manās dežūrās nav kas strādā? Vai darba devējs uz tā pamata mani var nelaist tēva atvaļinājumā?

A
atbild:
28. jūlijā, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 155.pants paredz bērna tēvam tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu paternitātes atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam darba devējam uz iesnieguma pamata jāpiešķir pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Tātad šīs tiesības jums ir jāizmanto divu mēnešu laikā.

Lai paternitātes atvaļinājumu izmantotu, jums ir nekavējoties jāraksta darba devējam iesniegums. Ja uzņēmumā ir saspringts darba grafiks un daudzi kolēģi ir atvaļinājumā, iepriekš ar darba devēju var vienoties par konkrētu laiku, kad likumā noteiktā termiņa - divi mēneši no bērna piedzimšanas brīža - ietvaros paternitātes atvaļinājumu izmantot.

Iesnieguma saturā jāizklāsta vēlme, piemēram: lūdzu piešķirt man 10 kalendāra dienu atvaļinājumu no š.g. 29.jūlija sakarā ar bērna piedzimšanu.

Iesniegumam ir jāpievieno arī bērna dzimšanas apliecības kopija.

Darba devējs par paternitātes atvaļinājuma piešķiršanu izdod rīkojumu.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par šīm atvaļinājuma dienām tēvam piešķir paternitātes pabalstu. VSAA jums ir jāiesniedz tikai iesniegums paternitātes pabalsta piešķiršanai, no 1.jūnija vairs nav nepieciešama izziņa no darba devēja par atvaļinājuma piešķiršanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas