E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7499
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Valdes locekļa izstāšanās no biedrības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2015
Dace Medne

Vēlos noskaidrot un precizēt, kā noris izstāšanās no biedrības, ja persona, kas izstājas, ir valdes loceklis, un kādi dokumenti un kam ir jāiesniedz šī procesa laikā. Vai process ir šāds? Tiek sasaukta sapulce. Tajā valdes loceklis iesniedz rakstisku iesniegumu ar lūgumu tikt atceltam no valdes locekļa pienākumu pildīšanas un iesniegumu par izstāšanos no biedrības. Vai tas ir viss, kas ir jāizdara valdes loceklim? Kādas darbības ir jāveic tālāk valdes priekšsēdētājam? Kurai personai un kad ir jāiesniedz ziņas UR? Vai to var izdarīt, iesniedzot gada pārskatu (vai tas ir jāizdara nekavējoties, iesniedzot sapulces protokolu)?

A
atbild:
29. jūnijā, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Biedrību un nodibinājuma likuma 30.pants noteic, ka biedrs var jebkurā laikā izstāties no biedrības, iesniedzot rakstveida paziņojumu biedrības valdei, ja statūtos nav noteikts, ka šāds paziņojums iesniedzams citai pārvaldes institūcijai. Tāpat likuma 45.pants noteic, ka valdes loceklis var jebkurā laikā iesniegt biedrībai paziņojumu par valdes locekļa amata atstāšanu.

Biedrību un nodibinājumu likumā nav noteiks, kurai biedrības pārvaldes institūcijai valdes loceklim jāiesniedz paziņojums par valdes locekļa amata atstāšanu – valdei, biedru kopsapulcei vai citai institūcijai, ja tāda pie biedrības pastāv.

Likums noteic, ka valdes locekļa pilnvaru izbeigšanās piesakāma ierakstīšanai reģistrā – par izmaiņām ir jāpaziņo Uzņēmumu reģistram pēc iespējas ātrāk.

Pēc tam kad biedrības valdes loceklis savu amatu atstājis, tā vietā stājas cita persona, piemēram, biedrs, kurš bija nākamais kandidāts uz valdes locekļa amatu, ja to paredz biedrības statūti.

Uzņēmumu reģistram pēc iespējas ātrāk ir jāpaziņo par jauno valdes locekli. Var gadīties, ka pēc tam, kad valdes loceklis atstājis savu amatu, valdei būs jāsasauc biedru kopsapulce jaunas valdes ievēlēšanai. Tas atkarīgs no tā, ko par šo jautājumu saka biedrības statūti.

Likums nenoteic, tieši kurai personai ir jāsniedz ziņas Uzņēmumu reģistram. Biedrību un nodibinājumu likuma 43.pants paredz, ka valde pārzina un vada biedrības lietas, tātad nodrošina arī visu nepieciešamo dokumentu laicīgu iesniegšanu. Sagatavotos dokumentus var iesniegt jebkurš valdes loceklis.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas