E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7486
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Laulības šķiršana un alimentu piedziņa, atrodoties ārvalstīs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2015
Evita Filipova

Labdien! Vai es varu padot laulības šķiršanas un alimentiem, ja es atrodos Anglijā? Ja varu, ko man vajag darīt, kas var man ar to palīdzēt? Liels paldies.

A
atbild:
06. jūlijā, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Laulību iespējams šķirt divos veidos – tiesā vai pie notāra, kā to noteic Civillikuma 69. pants.

Notārs laulību šķir, pamatojoties uz abu laulāto iesniegumu par laulības šķiršanu, t.i., abas puses piekrīt šķirties un nav domstarpību par laulības laikā iegūtā mantas sadali, bērnu dzīves vietu un saskarsmes tiesībām, kā arī abas puses ir vienojušās par uzturlīdzekļiem bērniem (alimentiem). Notārs laulību var šķirt, ja vismaz vienam laulātajam pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija. Lai šķirtu laulību pie notāra, Jums un Jūsu vīram būs klātienē jāierodas pie notāra. Plašāku skaidrojumu par laulības šķiršanu šādā ceļā lasiet rakstā „Kā izšķirt laulību pie notāra”.

Tiesa laulību šķir, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, piemēram, ja otra puse nevēlas šķirties, ir domstarpības par uzturlīdzekļiem. Tā puse, kura iesniedz prasību laulības šķiršanai, skaitās prasītājs, otra puse – atbildētājs.

Pirms dokumentu iesniegšanas tiesā jāsamaksā valsts nodeva 142,29 eiro apmērā. Pēc nodevas samaksāšanas tiesā jāiesniedz laulības šķiršanas prasības pieteikums, kuru var sūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli. Līdz ar prasības pieteikumu un rēķinu par valsts nodevas apmaksāšanu prasītājam ir jāiesniedz dokumenti, kas pamato, kādēļ laulība jāšķir. Prasītājam tiesā būs jāiesniedz arī laulības apliecības oriģināls, bērnu dzimšanas apliecības, uzrādot oriģinālus. Sniedzot pieteikumu par laulības šķiršanu, vienlaikus var arī iesniegt prasību par uzturlīdzekļiem. Būtiski, lai tiesas sprieduma rezolutīvajā daļā tiktu noteikts piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Plašāku skaidrojumu par laulības šķiršanu tiesā lasiet rakstā „Laulības šķiršana tiesā”.

Ja Jums nebūs iespēja ierasties Latvijā uz tiesas sēdēm vai pie notāra, lietā par laulības šķiršanu varat pilnvarot pārstāvi, piemēram, radinieku vai draugu. Pilnvarai jābūt notariāli apliecinātai, kā to paredz Civilprocesa likuma 85.panta pirmā daļa. Šajā pilnvarā jābūt norādei, ka tā ir izsniegta uzrādīšanai laulības šķiršanas lietā.

Jums ir jādodas uz attiecīgās valsts, kurā dzīvojat, Latvijas vēstniecību un jālūdz sagatavot speciālā pilnvara, kurā norādīts, ka tā paredzēta laulības šķiršanai. Ja pilnvara uzrakstīta ārzemēs, tai jābūt iztulkotai un notariāli apliecinātai. Tomēr pastāv varbūtība, ka, šķirot laulību pie notāra, notārs pie dokumentu iesniegšanas vēlēsies klātienē satikt Jūs, bet nākamajā reizē atzīs par pietiekamu pilnvarotās personas klātbūtni. Tādēļ ieteicams iepriekš konsultēties pie notāra un noskaidrot šo jautājumu.

Neskaidrību gadījumā par laulības šķiršanas procesu un uzturlīdzekļu piedziņu jākonsultējas ar juristu, kas specializējas ģimenes tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas