E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7395
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Arī bezdarbniekam jāgādā par savu bērnu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2015
Aleksandra Lāsmane

Katram vecākam ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus bērnam, kurš ir 14 g.v., vismaz 108 eiro apmērā. Bet ja vecāks, kuram ir jāmaksā, ir bezdarbnieks ar pabalstu 200 eiro apmērā, tad kāds uzturlīdzekļu apjoms varētu būt piešķirts? Vai man ir iespējas vērsties Garantiju fondā gadījumā, ja parādnieks - bezdarbnieks tos uzturlīdzekļus nemaksā un vismaz daļu man samaksās? Paldies!

A
atbild:
26. jūnijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz, ka katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums savam bērnam nodrošināt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” minimālais uzturlīdzekļu apmērs 14 gadus vecam bērnam šobrīd ir 108 eiro mēnesī.

Neviens normatīvais akts neparedz atvieglot pienākumu nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas finansiālas grūtības. Pienākums gādāt par savu bērnu ir absolūts vecāku pienākums arī sarežģītās dzīves situācijās. Līdz ar to apstāklis, ka bērna tēvs ir bezdarbnieks, nevar ietekmēt nepilngadīga bērna tiesības saņemt uzturu  no sava tēva vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā.

Jautājumā neesat norādījusi, vai Jūsu rīcībā ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva. Ja grasāties sniegt prasību tiesā, tiesa piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par valstī noteikto minimālo apmēru nemaz nevar. Ja bērna tēvs labprātīgi tiesas spriedumu nepilda, lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), vispirms jālūdz tiesa, kurā izskatīta prasība par uzturlīdzekļu piedziņu, izsniegt izpildu rakstu. Ar šo izpildu dokumentu  jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar lūgumu uzsākt uzturlīdzekļu piespiedu piedziņu no parādnieku kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem.

Ja tiesu izpildītājs konstatē, ka uzturlīdzekļu piedziņa no bērna tēva nav iespējama vai iespējama tādā apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, Jums ir tiesības vērsties UGF administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu.

Par nepieciešamajiem dokumentiem uzturlīdzekļu saņemšanai no UGF, lasiet LV portāla e-konsultācijā „Ja uzturlīdzekļus nevar piedzīt, jāvēršas UGF”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas