E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6565
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Kopsapulces protokols dzīvokļu īpašniekiem nav jāsūta

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2015
vitolds

Šā gada 18.februārī pēc namu pārvaldnieka iniciatīvas atkārtoti notika mūsu mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulce. Iepriekšējās kopsapulces (pēc dažu īpašnieku iniciatīvas, bez pārvaldnieka !!! ielūguma) lēmums netika atcelts, bet pieņemts jauns lēmums (pretējs iepriekšējam). Kopsapulces protokols (arī pieņemtie lēmumi) netika nolasīts kopsapulcē. Tagad, lai saņemtu kopsapulces protokolu, mums jāraksta iesniegums tā saņemšanai! Es uzskatu, ka namu pārvaldnieka pienākums ir nosūtīt piecu darba dienu laikā protokola kopijas katram dzīvokļu īpašniekam. Paldies.

A
atbild:
27. februārī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē pieņēmuši jaunu lēmumu, tad tas ir spēkā. Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: „Neviens likums nereglamentē, ka sapulcē ir jānolasa tās protokols. Tas, ka protokola saņemšanai ir jāraksta iesniegums, manuprāt, ir pilnīgi normāla kārtība. Iespējams, ir dzīvokļu īpašnieki, kuri piedalījušies sapulcē, visu redzējuši un dzirdējuši un neuzskata, ka viņiem protokols rakstveidā būtu vajadzīgs. Savukārt tie dzīvokļu īpašnieki, kuri vai nu sapulcē nav piedalījušies, vai kurus protokols interesē citu iemeslu dēļ, var vērsties pie sapulces rīkotāja ar lūgumu izsniegt šā dokumenta kopiju. Nevienā normatīvajā aktā nav noteikts, ka pārvaldniekam būtu pienākums sapulces protokola kopijas nosūtīt dzīvokļu īpašniekiem.”

Ir jāatšķir jēdziens „balsošanas protokols” un „kopsapulces protokols.”

Ja kopsapulcē tika pieņemti kādi lēmumi, kas skar dzīvokļu īpašnieku kopību (piemēram, paaugstināts apsaimniekošanas pakalpojumu tarifs), tad šo lēmumu apkopojums kā izraksts no protokola ir jānosūta katram dzīvokļa īpašniekam.

Likuma „Par dzīvokļa īpašumu” 20.pantā ir noteikts: „(3) Par balsošanas rezultātiem pārvaldnieks vai cita dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona sagatavo balsošanas protokolu un piecu darbdienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem. Balsošanas protokolā norāda:

1) lēmuma projekta nosūtīšanas dienu un dzīvokļu īpašnieku balsošanai noteikto termiņu;

2) pieņemto lēmumu un ar to saistītās balsošanas rezultātus;

3) pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma — atšķirīgo viedokļu saturu;

4) citas būtiskas ziņas par balsojumu.

(4) Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem to pieprasa, pārvaldnieks vai cita dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona uzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojuma rezultātus.

(5) Kārtību, kādā dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumus, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, — aptaujas veidā, nosaka dzīvokļu īpašnieku kopība.”

V.Peipiņš uzsver: „Ikviens gudrs un apzinīgs pārvaldnieks to darīs, lai neradītu savā darbā problēmas un nesaskaņas ar mājas iedzīvotājiem. Jo vairāk neskaidrību ir dzīvokļu īpašniekiem, jo vairāk domstarpību ar pārvaldnieku.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas