E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6562
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Paziņojumu par laulības šķiršanu sūta uz deklarēto adresi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. februārī, 2015
Daiga

Vīrs bija slims un izdzina mani no mājas. Regulāri braucu uz ārzemēm strādāt, bet kopdzīve mums pastāvēja, jo dzīvoju citur, un vīrs draudēja mani nosist. Pēc izdzīšanas uz veco adresi pienāca tiesas pavēstes par šķiršanos. Pirmās 2 nesaņēmu. Uz tiesu, protams, nevarēju ierasties, jo nezināju. Trešo pavēsti saņēmu ārzemēs jau un noteiktā datumā ierasties nevarēju. Laulību izšķīra, kaut neierados pirmo reizi uz tiesu un arī nepiekritu šķiršanai, un manta palika viņam. Mēnesi pēc šķiršanās vīrs nomira. Vai iespējams šo lietu pārsūdzēt, jo uzskatu, ka pārkāptas manas cilvēktiesības un laulība šķirta pārāk ātri. Kopīgu bērnu mums nav.

A
atbild:
25. februārī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Paziņošanas likuma 4.pants nosaka – fiziskajai personai informāciju paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Informāciju var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē.

Savukārt Iedzīvotāju reģistra likuma 15.panta otrā daļa paredz, ka personai, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, un kura uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs.

Ja PMLP neinformējāt par savu jauno adresi ārvalstī vai Latvijā, tad Iedzīvotāju reģistrā kā Jūsu adrese uzrādījās deklarētā adrese, uz kuru arī tiesa sūtīja paziņojumu par laulības šķiršanu un aicinājumu ierasties uz sēdi.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 236.panta pirmo daļu laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Tomēr, ja atbildētāja (personas, no kuras vēlas šķirties, šajā gadījumā Jūsu) dzīvesvieta nav zināma vai tā neatrodas Latvijā, lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu.

Jāatzīmē, ka Civilprocesa likuma 236.pants paredz: ja viena no pusēm dzīvo tālu vai cita iemesla dēļ nevar ierasties pēc tiesas uzaicinājuma, tiesa var atzīt par pietiekamu lietas izskatīšanai šīs puses rakstveida paskaidrojumu vai tās pārstāvja piedalīšanos, t.i., Jūs varējāt izsniegt speciālu pilnvaru savai uzticības personai, kas pārstāvētu Jūsu intereses.

Šajā situācijā iesakām konsultēties ar juristu ģimenes lietu jautājumos. Jurists arī palīdzēs sagatavot prasību tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas