E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6405
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uzturlīdzekļi un nodokļu atvieglojumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2015
Eduards Baumanis

Labdien. Esmu alimentu maksātājs 14 un 18 g.v. bērniem, pēc vecā tiesas sprieduma - katram 75 eiro mēnesī. Man kā apgādājamais līdz šim (bija nodokļu grāmatiņā) skaitās viens bērns, kas, protams, iespaido arī manu algas apmēru. Šķirtā sieva, ar kuru ir kopā bērni, pieprasa, lai pārrakstītu apgādājamo uz viņu. Viņai gan otrs bērns (18 g.v) ir kā apgādājamais vēl joprojām, jo mācās. Vai man obligāti būtu jāpārraksta uz bijušo sievu apgādājamo, kurš līdz šim ir uz mani? Man tiek draudēts ar bāriņtiesas tiesas procesiem. Un, cik saprotu, tad minimālā alimentu summu patreiz ir lielāka. Vai, lai no manis tiktu pieprasīts maksāt lielākus alimentus, prasītājai jāsniedz tiesā prasība? Un kuram jāsedz tiesas izdevumus, atkal atbildētājam?

A
atbild:
03. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Par nodokļu grāmatiņu

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.panta pirmās daļas 1.punkts paredz, ka par nepilngadīga bērna uzturēšanu nodokļa atvieglojumi ir paredzēti vienam no apgādniekiem. Tā paša panta  3. 1 un 3. 2  ir noteikti gadījumi, kad atvieglojumu piemēro konkrēti vienam no abiem vecākiem:

  • Atvieglojumu par tāda nepilngadīga bērna uzturēšanu, par kuru tiek veikta uzturlīdzekļu izmaksas no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF), piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram UGF administrācija izmaksā uzturlīdzekļus par šo bērnu.
  • Atvieglojumu par nepilngadīga bērna uzturēšanu piemēro tam nodokļa maksātājam, kuram uz vecāku vienošanās vai tiesas nolēmuma pamata ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Visos pārējos gadījumos atvieglojumu piemēro saskaņā ar vecāku vienošanos. Domstarpības par nodokļa atvieglojuma piemērošanu izšķiramas saskaņā ar Bāriņtiesas likuma 19.panta otro daļu.

Tātad, ja vecāki kopīgi īsteno aizgādību un savstarpēji nevar vienoties par to, kuram no viņiem pienākas atvieglojums par apgādībā esošu personu, atvieglojumu par apgādībā esošu personu piemēro tam nodokļu maksātājam vecākam, kurš norādīts bāriņtiesas lēmuma par vecāku domstarpību izšķiršanu rezolutīvajā daļā.

No minētā izriet, ja bērna mātei nav nodibinātas atsevišķas aizgādības tiesības, Jums nav obligāts pienākums atteikties no nodokļu atvieglojumiem par apgādājamo par labu bērna mātei. Taču, ja pastāv strīds, viņai ir tiesības vērsties bāriņtiesā ar lūgumu  pieņemt lēmumu, kuram no vecākiem piešķirt nodokļu atvieglojumus par apgādājamo. Visbiežāk tomēr lēmums tiek pieņemts par labu tam vecākam, kurš īsteno bērnu ikdienas aprūpi un uzraudzību, proti, pie kura bērni dzīvo.

Par uzturlīdzekļiem

Civillikuma 179.panta piektajā daļā noteiktais pienākums katram no vecākiem nodrošināt katram savam bērnam valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa attiecas uz visiem vecākiem. Tiesas spriedums ir pamats piespiedu uzturlīdzekļu piedziņai nolēmumā noteiktajā apmērā. Tas neatceļ Civillikumā noteikto vecāku absolūtu pienākumu nodrošināt katram bērnam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā.

Ja nenodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, bērna mātei ir tiesības sniegt tiesā jaunu prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Šai gadījumā tiesas izdevumus segs atbildētājs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas