E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9272
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzturēt bērnus ir abu vecāku pienākums, neatkarīgi no ieraksta nodokļu grāmatiņā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2016
karina

Sveiki! Vēlējos uzzināt, kādas cerības man ir uz uzturlīdzekļu pieteikumu, ja mums ar vīru ir šķirta laulība un ir kopīgi 3 bērni. 2 dzīvo pie manis un viens pie vīra, esmu bez darba un bez jebkādiem līdzekļiem. Viņam ir labi apmaksāts darbs! Ja es iesniegšu prasību par uzturlīdzekļiem, vai viņš varēs iesniegt uzturlīdzekļus pret mani? Šis cilvēks ir uzrakstījis uz sevi vairākus bērnus, un līdz ar to grib izvairīties no uzturlīdzekļu maksāšanas. Vai tiesa ņem vērā, cik bērnu ir personas apgādībā?

A
atbild:
04. aprīlī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Šajā gadījumā nevajadzētu jaukt, kādus pienākumus uzliek aizgādība un kādas tiesības paredz nepilngadīgas personas ierakstīšana nodokļu grāmatiņā. Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka par nepilngadīga bērna uzturēšanu vienam no apgādniekiem ir paredzēti nodokļa atvieglojumi.

Savukārt atbilstoši Civillikuma 177. pantā noteiktajam, neatkarīgi no tā, kuram no vecākiem bērni ir norādīti kā apgādājamās personas nodokļu grāmatiņā, visi trīs bērni atrodas abu vecāku – gan tēva, gan mātes – aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Savukārt bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Civillikuma 179. pants paredz abu vecāku absolūtu pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Turklāt, lai nebūtu tā, ka kāds no vecākiem pasaka, ka naudas viņam nav un uzturlīdzekļus nemaksās, Civillikuma 179. panta piektā daļa paredz, ka minimālos uzturlīdzekļus katram bērnam ir jānodrošina jebkurā gadījumā, neatkarīgi no spējas maksāt un mantas stāvokļa.

Ņemot vērā augstāk minēto, Jums ne tikai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no bērnu tēva bērnu uzturam un atbilstošas prasības tiesā gadījumā tie tiks piedzīti vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā par katru bērnu, kas atrodas Jūsu ikdienas apgādībā, bet arī Jums ir pienākums palīdzēt gādāt par tā bērna audzināšanu, kurš dzīvo pie tēva. Tātad var būt tāda situācija, ka tēvs ceļ prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu viena bērna uzturam no Jums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas