E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5782
Lasīšanai: 3 minūtes

Par īrnieka ērtībām jārūpējas izīrētājam

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2014
Diāna

Labdien! Es īrēju dzīvokli daudzdzīvokļu mājā. Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka dzīvokļu īpašnieku kopība it kā ir pieņēmusi lēmumu par zemes lietošanu. Precīzāk, ar lēmumu ir noteikts, ka autostāvvietas, kas atrodas mājas priekšā, drīkst lietot tikai dzīvokļu īpašnieki, kas pastāvīgi dzīvo sev piederošā dzīvoklī (ir uzstādīta 532. un 842.ceļa zīme, tiek izsniegtas speciālas atļaujas), savukārt dzīvokļu īrniekiem savs auto ir jānovieto autostāvvietā mājas galā. Iepazīšanās ar kopsapulces lēmumu (lai pārliecinātos, vai lēmums ir pieņemts ar 100% visu dzīvokļu īpašnieku balsīm un tādējādi ir tiesisks) man tika liegta. Taču, pat ja pieņem, ka lēmums būtu pieņemts ar visām 100% balsīm, vai tiesisks ir tāds lēmums, kas zemes lietošanas iespējas izdala atkarībā no tā, vai dzīvoklī dzīvo īpašnieks vai īrnieks? Ja es konstatēju, ka šāds lēmums ir prettiesisks, turklāt skar manas tiesības, vai pastāv kāds mehānisms, kā es kā īrniece šo lēmumu varu apstrīdēt?

A
atbild:
18. decembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Vitolds Peipiņš, Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs, sniedz šādu komentāru: „Dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības lemt par ceļa zīmju uzstādīšanu un iebraukšanas atļauju ieviešanu mājai piederīgajā auto stāvvietā. Balsstiesības patiešām ir tikai dzīvokļu īpašniekiem. Tādēļ jautājums ir jārisina ar dzīvokļa īpašnieku, kurš izīrējis mājokli. Vispareizāk būtu bijis vienoties par īres līguma noteikumiem, kuros iekļauts punkts, ka īrniekam ir garantēta mašīnas stāvvieta. Kaut arī šāds nosacījums īres līgumā nav iekļauts, dzīvokļa īpašniekam ir jāizmanto savas tiesības izmantot stāvvietu un jāpieprasa caurlaide, kurā uzrādīts īrnieces automašīnas numurs; ja dzīvokļa īpašnieks jau ir saņēmis atļauju sava auto novietošanai un to izmanto, tad neko nevar darīt.”

Te jāpiebilst: ja mājā patiešām ir daudz īrnieku, stāvvietā vietu skaits ierobežots, un dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēmusi lēmumu atļaujas izsniegt tikai īpašniekiem, kuri pastāvīgi dzīvo savā īpašumā, tad tās ir viņu tiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas