E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5701
Lasīšanai: 4 minūtes

Grāda pielīdzināšana Policijas akadēmijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2014
Natalija

Labdien! Vēlētos painteresēties par šādu lietu - es 2010.gada decembrī absolvēju Latvijas Policijas akadēmiju, studēju klātienē, un studiju ilgums bija 4,5 gads. Diplomā rakstīts, ka ieguvu profesionālo bakalaura grādu publiskajās tiesībās un jurista kvalifikāciju un ka iegūtā kvalifikācija atbilst piektajam profesionālās kvalifikācijas līmenim. Jautājums sekojošs - vai mācoties 4,5 gadus un ka kvalifikācija atbilst piektajam profesionālam līmenim, es varētu iesniegt savu diplomu un diploma pielikumu ar atzīmēm, lai komisija izvērtētu par maģistra grāda pielīdzināšanu manam diplomam?

A
atbild:
08. decembrī, 2014
Laura Studente
LV portālam

1998.gadā Latvijas Policijas akadēmijā pirmo reizi tika akreditēta profesionālā studiju programma "Tiesību zinātne (ar integrēto sociālo zinātņu bakalaura akadēmisko standartu)", kas nākamajā pārakreditācijas posmā tika pārsaukta par "Tiesību zinātne", un tāda arī saglabājās līdz akadēmijas likvidācijai. Pēc šīs programmas absolvēšanas ir paredzēts piešķirt profesionālo kvalifikāciju - jurists.

Tā kā studiju programma pirmo reizi tika akreditēta 1998.gadā, tas ir līdz stājās spēkā 2000.gada 26.decembra jaunais Augstskolu likuma regulējums par iegūstamajiem grādiem, tad AIC šādu iegūtu kvalifikāciju saskaņā ar MK noteikumu Nr.142 „Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība” 8.8.punktu pielīdzina profesionālajam maģistra grādam.

MK noteikumu Nr.442 „Par Latvijas Policijas akadēmijas likvidāciju” 48.  un 49.pants paredzēja: ja būtisku izmaiņu šajā studiju programma nav, atkārtotai akreditācijai nozīmē vienu ekspertu (tā tas ir arī šajā gadījumā, tika nozīmēts viens eksperts un veikta atkārtota akreditācija). Līdz ar to pielietojot tiesību normas saprātīgas piemērošanas principu attiecībā uz noteikumu Nr.142 8.8.apakšpunktu, AIC, pamatojoties uz to, ka šī studiju programma tika atkārtoti akreditēta un tās novērtēšanas komisijā bija tikai viens eksperts, pieņem, ka programmas sastāvā nav izmaiņu.

Savukārt tie, kuri ieguva profesionālo bakalaura grādu + jurista kvalifikāciju, ir beiguši citu studiju programmu. Pilnīgi jaunu, 2004.gadā akreditētu profesionālā bakalaura studiju programmu "Publiskās tiesības", pēc kuras absolvēšanas tika piešķirts grāds saskaņā ar Augstskolu likumā paredzēto. Uz šo programmu nevar attiecināt to, ka tā bijusi īstenota līdz 2000.gada 26.decembrīm, par ko liecina tas, ka licence tai izsniegta tikai 2003.gadā. Līdz ar to nav piemērojams kāds no noteikumu 142 8.punkta apakšpunktiem.
Kāpēc konkrēta akadēmijas studentu daļa tika pārskaitīta šajā programmā, AIC nav skaidrs.

Vēlos norādīt arī uz to, ka 142.noteikumi neparedz bakalaura grāda pielīdzināšanu maģistra grādam. Tie paredz kvalifikācijas pielīdzināšanu. Un tādā gadījumā shēma ir:

  • kvalifikāciju par vismaz 4 gadu ilgu pilna laika studiju programmu - profesionālais bakalaura grāds
  • kvalifikāciju par vismaz 5 gadu ilgu pilna laika studiju programmu - profesionālais maģistra grāds.

Līdz ar to konkrētajā gadījumā nav vērts iesniegt dokumentus, jo neizpildās trīs noteikumi:

1) studiju programmu (kura ir absolvēta) ir uzsākts īstenot pēc 2000.gada 26.decembra;

2) ir jau piešķirts Augstskolu likumā paredzēts grāds;

3) studiju programmas garums nav vismaz 5 gadi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas